Вітаміни на зиму: збір яблук на Житомирщині (ФОТО)

Вітаміни на зиму: збір яблук на Житомирщині

Яблука – найпопулярніші, найпоширеніші та найдоступніші фрукти. Це всім відомі плоди яблунь – рослин з родини трояндових. Шкірка  яблука – багата на клітковину, може бути  зеленою або жовтою, червоною чи навіть темно-фіолетовою. Так само, залежно від сорту, яблука можуть відрізнятися формою, розміром і смаковими якостями.

Вони гарно смакують у сирому вигляді, з яблук роблять соки, запікають, додають в десерти, салати та інші страви, сушать, мочать, квасять, консервують, готують сидр, компоти, узвари, варення, джеми, муси, пастилу, зефір, мармелад тощо.

Яблука містять велику кількість корисних поживних речовин –  вітаміни (С, К, В6), мінерали (кальцій, калій, магній, фосфор та мідь) та антиоксиданти (кверцетин та катехіни).  До речі, яблука на чверть складаються з повітря, тому не тонуть у воді.

Власне, яблуня є одним з найбільш культивованих фруктів у світі  –  нараховують до 15 тисяч сортів, але лише близько сотні надходять у продаж. В Україні вирощують 60 сортів яблук. У свою чергу український селекціонер Ро Лев Михайлович створив 12 сортів.

Найбільше розповсюдження отримала яблуня домашня.  Нині існують сотні сортів цього виду, що ростуть в різних кліматичних умовах. Загалом сорти яблук поділяють за вмістом цукрів, твердістю, придатність до зберігання тощо. За швидкістю визрівання сорти поділяються на літні, осінні та зимові. І якщо перші два ми можемо смакувати безпосередньо у період дозрівання, то зимові яблука збирають у садах восени і зберігають у прохолодному темному місці протягом кількох місяців. Зимові яблука зберігають в камерах або на складах при температурі вищій за точку замерзання і можуть продавати аж до наступного сезону.

Також яблука можна вирощувати у власному саду і зберігати у прохолодному й темному місці та смакувати упродовж зими аж до настання весняного тепла.  Приміром, у публікації використано фото збору цьогорічного урожаю яблук в одному із  садків приватного домогосподарства на Житомирщині. Господарі розповідають, що традиційно яблука зривають у жовтні – до перших приморозків, сортують і відправляють у погріб.

Мають 15 яблунь різних сортів, висаджених у попередні роки. Більшість з них-  осінні та зимові,  за рахунок чого вдається повністю закрити вітамінні потреби  родини на зимовий період. Одна з яблунь плодоносила вперше, три – другий рік поспіль.

До речі, існують так звані комерційні сорти яблук, які ви точно могли зустріти в продажі на ринку чи в супермаркеті:

  • Джонатан  – пізній зимовий сорт. Плоди середнього розміру 100- 120 г. Добре лежать тільки у сховищах-холодильниках. Місце походження — США. М’якоть зеленувато-біла, при визріванні — кремова, солодко-кисла, ароматна, дуже соковита, щільна, відмінного десертного смаку.
  • Голден делішес  –  сорт американського походження, відібраний 1890 року у Східній Вірджинії  із сіянців невідомого походження. Плоди вагою 110—120 г, золотаво-жовті.
  • Гренні Сміт  –  плоди дуже гарні, великі, вагою до 190 г. М’якоть зеленкувата, дуже щільна, середньої соковитості, кисло-солодка. Місце походження — Австралія. Зелене, дуже кисле, хрустке, соковите, з перемінним смаком яблуко.
  • Фуджі  – яблука зимового сорту. Місце походження — Японія. Сорт має округлі форми, червоно-малинового кольору.

Юлія Демусь

Полуничний сезон на Житомирщині у розпалі (ФОТО)

Фруктовий сезон на Житомирщині: чим відрізняються звичайна та китайська вишня (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Вітаміни на зиму: збір яблук на Житомирщині (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*