«Ми шоковані! Заплатили за оренду немалі гроші, привезли до Дня міста продукти, приготували… Майже ніхто нічого не купує. Що сталося?» – коментує один з підприємців, ятка якого розташована на Новому бульварі. П’ятниця, 18:20. Робочий день завершився. А людей дуже мало…
«Може, це через дощ?» – за надією на краще запитує продавчиня іншої точки. Справді, 7 вересня Житомир поливало вдень і увечері. Така ж історія, за прогнозами синоптиків, може повторитися і 8 вересня.
«Сирітками» виглядали у п’ятницю й атракціони, розгорнуті біля кінотеатру «Жовтень». Відчайдушно підморгували вогниками – але стояли сумними, без дитячого вереску і без руху.
А з’їсти на Новому бульварі справді є що. Шашлики усіх видів та розмірів, апетитні овочі-гриль, овочі свіжі та овочі фаршировані, солодка кукурудза, печена картопля, печений сир, бограч у казані, соте і багато іншого.
На одній з яток майорять прапори України та Грузії. Тут пропонують стріт-фуд з національним колоритом. Є також окрема ятка, де можна придбати справжні гуцульські сири, в тому числі бринзу з усілякими спеціями.
Ціни такі:
– рол із сиром сулугуні та травами – 30 грн;
– печена ковбаска – 40 грн;
– шашлик з курятини – 40 грн/100 г;
– шашлик зі свинини – 50 грн/100 г.
Усе це можна забрати із собою – або вжити на славу Житомира просто тут. Для цього встановили спеціальні буфетні столи, за якими лише стоять. Але, на жаль, вони такі високі, що 9-річна дитина до їжі ледве дотягнеться.
Звичайно, перше запитання тут до міської влади, яка розпочала святкувати День Житомира ще… у четвер. Чиновників можна зрозуміти: вони хочуть напхати у святкову дату якомога більше різних заходів, поставити «галочки» і успішно прозвітувати перед начальством. Але чи зрозуміли чиновники житомирян, які традиційно сприймають День міста лише як свято вихідного дня? Здається, ні. Інакше б такого фальстарту не сталося.
Як би там не було, підприємці сподіваються, що у суботу та неділю житомиряни (незважаючи на погоду) на Новий бульвар точно прийдуть. І щось з’їдять. Інакше «годувальникам міста» доведеться підраховувати збитки.
Тарас СТРІЛЬЧИК
Будьте першим, хто прокоментував "Святковий фальстарт у п’ятницю: вулична їжа вже є – а клієнтів ще нема (ФОТОРЕПОРТАЖ)"