З лану до столу: збираємо та смакуємо свіжими огірками у розпал сезону (ФОТО)

З лану до столу: збираємо та смакуємо свіжими огірками у розпал сезону (ФОТО)

Мариновані, квашені,  цілі або шматочками, з часником, морквою, капустою, перцем, зеленню, помідорами, гірчицею, кетчупом чи по-корейськи – існує, без перебільшення, тисячі рецептів поєднання огірків з іншими овочами й спеціями у консервованому та свіжому вигляді (салати, закуски).  У свіжих  – більше вітамінів, але вони не можуть зберігатися довго, тому термін їх придатності і споживання  подовжують за рахунок різних способів.

З огірків навіть роблять лимонад,  гаспачо, додають у холодник,  їх смажать із соєвим соусом або медом.  Також  вони використовуються в народній медицині та косметичній галузі.

У магазині огірки можна придбати протягом усього року, але найсмачніші – соковиті, хрусткі та ароматні, лише влітку. Українці вирощують та полюбляють «колючі» огірки і саме їх вважають справжніми, у той час на полицях європейських маркетів – гладенькі продовгуваті плоди. До речі, колючки на молодих огірках слугують для виділення надлишкової вологи. Зранку на кожній з них виступають крапельки роси.

Огірок відноситься до сімейства гарбузових і росте лише один рік. З погляду ботаніки плід огірка – відноситься до гарбузових, тобто огірок є фруктом, але з точки зору кулінарії  він – овоч. Плід огірка —  ягода, оскільки огірки мають  шкірку, соковитий м’якіш  і велику кількість насіння.

Усі знають, що огірки на 95-97% складаються з води, а в одному кілограмі свіжих огірків лише 150 калорій.  Якщо у період зростання і дозрівання огірки мають нестачу вологи, то плоди матимуть гіркуватий присмак. На одному стеблі протягом сезону, залежно від сорту, може вирости до сотні і навіть більше огірків.

Регулярне вживання огірків в їжу покращує роботу щитоподібної залози, серця і судин. Огірки містять багато клітковини,   цукор, білок, вітаміни В1 і В2, вітамін С, каротин, хлорофіл, фолієву кислоту, калій, фосфор, залізо, натрій, магній, хлор, марганець, цинк, мідь, хром і навіть срібло.  Завдяки низькій калорійності, огірок використовується в різноманітних дієтах для схуднення.

Огірки — рослини однодомні, тобто чоловічі й жіночі квітки розвиваються у них на одному кущі. Їх запилення можу бути штучне чи за допомогою комах. Власне, є сорти самозапильних огірків, коли на кожній квітці є маточки  і тичинки, тому вони не потребують комах-запилювачів. Такі огірки чудово підходять для вирощування у теплицях. Щоправда, господині обирають їх і для вирощування на городі чи дачі у відкритому грунті.

Огірки та дині походять від одного предка. Перезрілий огірок за кольором, формою  і навіть  частково смаковими якостями схожий із трохи недозрілою динею. З таких плодів збирають насіння.

Загалом огірок як культура з’явився 6 тисяч років тому і більше 4 тисяч років людство вживає їх у їжу. Вирощувати огірки почали в Індії, але з часом це поширилося на різні континенти. Про огірок згадується у Біблії та зображено на фресках. Огіркам встановлюють пам’ятники.

Юлія Демусь

Зроблено з любов’ю: Юлія Сачук готує печиво і зефір на замовлення, а прибуток віддає на ЗСУ (ФОТО)

Фруктовий сезон на Житомирщині: чим відрізняються звичайна та китайська вишня (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "З лану до столу: збираємо та смакуємо свіжими огірками у розпал сезону (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*