Все починалося у 2014-му році у квартирі житомирянина Руслана Маєвського. Волонтер разом з родиною сушив овочі та фасував їх в окремі упаковки з додаванням спецій, зелені й томатної пасти. Далі ароматні та поживні посилки передавали військовослужбовцям у зону проведення АТО/ООС. За кілька років, здавалося, що на фронті уже не було тих, хто не знав про УКРОПський борщик «по житомирськи від Маєвських», який згодом стали називати «домашній по-житомирськи», адже ініціативу з їх виготовлення підтримало багато житомирян і навіть жителів інших регіонів. Допомагали свіжими овочами, сушили їх самостійно у сушарках в себе вдома і передавали, надавали інші інгредієнти, переказували кошти на підтримку проєкту, друкували етикетки, купували спеціальні пакети.
У такому форматі «УКРОПські борщики» проіснували до середини 2018-го року. Днями волонтерка Юлія Маєвська оголосила, що після тривалої перерви, знову спробує налагодити виробництво борщів для захисників на передову. Потреби все ті ж, будь-яка допомога не зайва, тим більше, що попереду зима і гарячі страви для воїнів будуть при нагоді.
«Тільки зараз, аналізуючи ті 4 роки роботи, я розумію скільки разом з командою віддали борщикам, забезпечуючи в тилу підтримку нашим хлопцям і дівчатам. Найбільше усі етапи виготовлення борщів відчувала моя донька Анастасія, яка не лише весь час була поруч, але й справно допомагала, – згадує Маєвська. – Народження борщику відбулося в квартирі брата, де цілодобово працювало 5-6 сушарок. Ми розвивали цю справу всі разом і результати за той період просто неймовірні – 180 тисяч літрів борщу. Наприкінці літа цього року стало зрозуміло, що наші «УКРОПські борщі» знову знадобляться на війні. Готувати такі страви на позиціях не дуже зручно, а гаряче харчування потрібне. Починали сушити усе разом із мамою, та вже потроху підключаються ті, хто допомагав і раніше. Розділили обов’язки: я з мамою сушимо буряк, Олександра Кісєльова – моркву, Олена Єсипенко – капусту. Як і раніше, проблема з цибулею, адже вона легко насичує ароматом приміщення на 80-100 м2. Сушити її в домашніх умовах не реально, бо запах поширюється на все помешкання і речі, окремого приміщення не маємо. На щастя, сушимо овочі для борщів у Житомирі ми не одні, тож домовилися про співпрацю із колегами-партнерами. Наприклад, Олена Кашперко сушить цибулю і ми зможемо обміняти її на сушений буряк і моркву. Таким чином вийдемо із ситуації. Подібний досвід мали і в попередні роки з обміном або навіть окремо замовляли вже висушені овочі у постачальників чи волонтери з інших міст ділилися між собою тим, що є в надлишку. Знайомі вже потрохи цікавляться як можна нас підтримати, розпитують про склад і процеси, планують займатися сушінням поодинці. Світлана Юрченко запропонувала допомогу із сушінням. Томатну пасту будемо пробувати з банок розділяти порційно по пакетиках. Її надає Олександр Собецький, фасуватиме Ірина Гановська (Гордійчук)».
До складу «УКРОПського борщику» у різних пропорціях входять буряк, цибуля, морква, капуста, часник, лавровий лист, сіль, спеції, зелень, томатна паста. Картопля, каже Маєвська, після сушіння довго вариться і дещо втрачає свої якості, тому радить краще до набору додавати кілька почищених та порізаних свіжих, але можна і без них. Один пакет розрахований на 5 л води, проте борщ виходить густий, тож за бажанням можна й більше.
За останній час усі овочі суттєво зросли в ціні, тому волонтери будуть вдячні тим, хто зможе надати їх безкоштовно чи переказувати кошти на придбання. До слова, під час сушіння вага овочів зменшується в разів 10. Приміром, із 12 кг свіжої капусти виходить 528 грам сухої, а з 6 кг буряків – 630 г. Цього вистачає на 20-25 борщиків.
«Кількість сухих овочів, незважаючи на рецепт, корегуємо в залежності від смаку і насиченості. Усі сухі овочі куштую, бо одні можуть мати досить виражений смак, а інші – прихований, – продовжує житомирянка. – Планую робити тільки борщі. Експерименти із супами були, але самі військові попросили зупинитися саме на борщиках. До речі, овочі навіть в сухому вигляді, без приготування, дуже смачні. Мені розповідали, що багатьох вони буквально рятували, коли не було можливості розпалити вогнище і приготувати борщ, а з постачанням продуктів мали проблеми. По кілька днів бійці харчувалися лише вмістом «УКРОПських борщиків». Поки фасуванням займатимусь одна. У пакет з овочами додаю зелень, сухий часник, томатну пасту у стіках та, звісно, етикетку з рецептом. Усе має бути при купці. Першу відправку планую за тиждень. «Волонтери Полісся» завезуть їх у потрібні місця».
Більше інформації, публікацій про потреби та звіти можна переглянути на сторінці «УКРОПський борщик» у соцмережі, з питань підтримки проєкту – звертатися до Юлії Маєвської.
Гарну справу дівчат можна підтримати фінансово
Юлія Демусь
Будьте першим, хто прокоментував "«УКРОПський борщик» повертається: житомирянка Юлія Маєвська відновлює виготовлення «сухих» борщів для воїнів (ФОТО)"