Для військових, які проходять лікування у госпіталі та медзакладах міста, а також для воїнів на передову до Дня Збройних сил України житомирянки виготовили тисячу імбирних пряників.
Випікали і прикрашали печиво у вільний від основної роботи час. Всього витратили на це тиждень, а ще 14 кг меду, 10 кг цукру, 35 кг борошна, 300 яєць, 30 кг цукрової пудри, імбир та інші інгредієнти. Збирати і купувати все необхідне допомагали друзі та користувачі соцмереж волонтерки Олени Заглади.
Хтось приносив мед, борошно або цукор, чи просто перераховував кошти на придбання продуктів.
Ідея з патріотичним печивом виникла кілька тижнів тому. Його волонтери запланували додавати до “Живих листів”. Це акція, яку ініціювали у Житомирі бібліотеки “ЛІТтера”, запропонувавши усім охочим написати листи із побажаннями, словами вдячності і підтримки захисникам та захисницям.
“До мене звернулася однодумиця та волонтерка Наталія Циганчук і розповіла про ініціативу з листами. Спочатку ми думали купити печиво, але навіть по оптовим цінам нам порахували, що загальна вартість за 700 штук буде більше 12 тисяч. При цьому, то навіть менші пряники за розміром, ніж ті, які спекли ми. Вартість таких – від 40 гривень за один. Вийшла кругленька сума, але ці кошти можна витратити на інші потреби бійців, тому взялися робити все самостійно”.
Попереднього досвіду з імбирними пряниками не мала, але 10 днів тому безкоштовний майстер-клас для неї та Галини Кучерук, Лесі Ткачук та Лілії Коренівської, які долучилися до процесу, провела кондитер Юлія Чапська.
До слова, у такій компанії вони з початку повномасштабного вторгнення готують страви та випічку для ЗСУ й цивільного населення з деокупованих територій, які постраждали від наслідків війни. Усе передають через волонтерів.
“Нам пряники уже сняться, закриваю очі і бачу їх перед собою, – жартує Олена Заглада. – Радію, що все вдалося і ми зможемо зігріти теплом своїх сердець наших військових. Першочергова мета – підтримати дух захисників, допомогти створити комфортні умови, адже чим більша підтримка в тилу, тим більше збережених життів у бою. Робимо все, що можемо на шляху до спільної перемоги”.
Ще з однією командою воонтерка займається виготовленням окопних свічок. Зробили таких більше 3000. Підрізає бляшанки під потрібний розмір її чоловік – Антон Заглада, із заготовками свічок допомагають Ксенія та Денис Башинські, Марина Гордєєва зі своєю родиною. Олена заливає свічки парафіном чи воском на своїй переоблаштованій літній кухні.
Юлія Демусь
Будьте першим, хто прокоментував "До Дня ЗСУ житомирянки спекли 1000 імбирних пряників для воїнів (ФОТО)"