За останні два місяці на ринках Житомирщини не допустили до продажу понад дві тонни ранніх овочів. Передусім, це редька, огірки та кабачки. Причина – істотне перевищення нітратів. Про це повідомив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Ігор Волківський.
“Лідером у загальній вазі залишається редька — 1088 кілограмів, огірок — 848 кілограмів. За кількісним показником зафіксовано перевищення норми в огірках в 2,5 рази, кабачків в 1,9 разів, редьки в 1,8 рази та капусти в 1,1 раз. На відміну минулорічних даних, на сьогодні в столовому буряці та цибулі перевищення норми нітратів не зафіксовано “,
– зазначив посадовець.
Переважна більшість забракованих овочів – українських виробників. Серед закордонних порушників, в основному турецькі аграрії.
Відтак аби убезпечити себе і свою родину у весінній період спеціалісти радять:
- не купувати ранні овочі на стихійних ринках;
- замочувати овочі перед вживанням хоча б на 30-40 хвилин;
- приготовані із свіжих овочів салати споживати відразу, не відкладаючи їх в холодильник;
- віддати перевагу відварюванню овочів, по можливості.
Нагадаємо також, що розсаду овочів та квітів, саджанці декоративних рослин житомиряни можуть купити в теплиці Поліського університету.
Будьте першим, хто прокоментував "Через високий вміст нітратів на ринках Житомирщини не допустили до продажу понад 2т овочів"