Кекси, брауні, шарлотка, піца, пиріжки з маком і вишнями: випічка від житомирянки Анни Зіновчук для захисників (ФОТО)

На День народження старшого сина п’ять років тому Анна Зіновчук із Житомира приготувала торт, з якого почалася її кондитерська діяльність. За цей час вона опанувала нові техніки, суттєво розширила асортимент і приймає замовлення.

З початку повномасштабної війни разом із дітьми виїхала за кордон, але навіть там не втрачала можливість займатися улюбленою справою. Після повернення в рідне місто разом з іншими колегами готують смачну й ароматну домашню випічку для військовослужбовців на передову й тих, хто проходить лікування та реабілітацію у Житомирі. Усі інгредієнти купує за власні кошти. Троє синів Анни стали вправними помічниками – роблять заготовки, збирають посилки і допомагають відвозити захисникам.

«Усе почалося з того, що я захотіла порадувати сина власним тортиком. Переглянула тематичні відео на ютубі і взялася за роботу. Вийшов не лише торт, але й справжній кенді-бар. Усі рідні зацінили, тим більше, що до того я взагалі не готувала десертів, – згадує Зіновчук. – Перші замовлення почала брати трохи більше двох років тому. Спочатку одна знайома звернулася, потім інша. Додатково я пройшла кілька онлайн-курсів, але дуже важливу роль відіграє саме практика. Загалом, це моє хобі. Починала з найпростіших тортів, а зараз роблю бісквітні й мусові, є тістечка, чізкейки, капкейки, макаронс, трайфли. До речі, макаронс – це нині моя найбільша любов. Хоч і працюю з ними віднедавна, але кайфую і від процесу, і від результату».

Через війну Анна на два місяці виїхала до Польщі, та й там вдавалося виконувати замовлення. Клієнтами переважно були співвітчизники, але потім підтягнулися й місцеві. Увесь прибуток від цього кондитерка відправляла на допомогу військовим. Через кілька тижнів після повернення в Україну знову взялася за роботу. Каже, що подеколи замовлень навіть побільшало. Попри це знаходить час і на волонтерську діяльність.

«На даний момент офіційно я не працюю – займаюся вихованням синочків, але кондитерська справа виявилась мені дуже до душі, – продовжує Анна Зіновчук. – На випічку саме для воїнів – не сидіти на місці, а діяти, надихнули інші дівчата-кондитерки. Таких у Житомирі не один десяток і кожна вкладається як може, тобто печу не тільки я. Такий собі «Кондитерський батальйон». Наразі випікаю по можливості і передаю все через волонтерок, які їздять на схід. Певний період, коли була потреба, возила випічку в одну з лікарень міста. Маю кількох знайомих військових, які мешкають неподалік, то тепер передаю випічку безпосередньо їм. Щоразу, коли планую доставляти випічку, пишу в нашу кондитерську групу і всі бажаючі долучаються. Потім у всіх усе збираю і передаю. Якщо це на передову, то зазвичай печу звичайні та шоколадні кекси, брауні, тертий пиріг, шарлотку, пиріжки з маком і з корицею, пісочне печиво, а якщо по місцю – піцу, пиріжки з вишнею, солону випічку».

Окрім цього, Анна додатково ще купує для бійців каву, цукор, фрукти, енергетичні батончики, солодощі з тривалим терміном зберігання, консерви, бо цьому вони завжди радіють не менше за випічку. Усі фінансові питання покриває самостійно, а також переказує кошти перевіреним волонтерам, які збирають на амуніцію та обладнання армійців. Час від часу проводить благодійні лотереї, публікуючи на своїй сторінці в соцмережі пост із черговим набором смаколиків (коробочка трайфлів, патріотичних макарон та інше) власного приготування. Охочі купують номерки за благодійний внесок, а коли збирається потрібна сума, кондитерка проводить розіграш серед учасників. Свій чималий внесок роблять і сини Зіновчук, яким лише 4, 6 та 9 років.

«Діти мені дійсно дуже допомагають. Із задоволенням місять тісто, нарізають яблука, формують піци, – наголошує жінка. – А ще вони малюють малюнки, пишуть свої послання для захисників, розфарбовують коробки. Також їздять зі мною збирати випічку і потім разом передаємо це, куди потрібно. Часто чимось солоденьким їх пригощають самі військовослужбовці. Ви б бачили, скільки щастя в очах хлопців, коли справжнісінький воїн тисне їм руку, а потім ще й дає шоколадку. Завдяки тому, що сини постійно як хвостики за мною, думаю, вони менше стресують на фоні цих жахливих новин про війну в країні. Ми спільно задіяні в чомусь гарному і вони відчувають, шо роблять важливу та корисну справу. Таким чином, в дорослому віці знатимуть і розумітимуть, що не потрібно залишатися осторонь».

У соцмережі житомирські волонтери оголосили операцію «Варення для ЗСУ». Просять господинь по можливості зробити більший запас морожених сезонних фруктів та варення, а потім поділитися цим із кондитерами. Також при нагоді будуть олія, яйця, масло, борошно, цукор.

«Є люди, які передають варення, а далі це все йде на пиріжки, печиво, кекси, бо, наприклад, я своє використала вже, – відзначає Анна Зіновчук. – Якщо в когось є можливість поділитися, буду вдячна. Коли ж матиму зайве, то поділюся із колегами, з якими готуємо випічку для бійців. Ще можна фінансово підтримати двох із них. Це дівчата, які волонтерять і печуть з перших днів війни: 5457 0822 2438 9671 (Давидова Олена), 4149 6293 1525 3690 (Труш Олена).

Нагадаємо, що у Житомирі вже кілька місяців живе Марія Шендерчук, яка з чоловіком переїхали сюди з Бородянки, адже їх будинок знищили росіяни. Наразі вона приймає замовлення на створення смачних букетів, а частину із заробленого передаватиме на потреби військових.

Юлія Демусь

Яскраві та неповторні: житомирянка виготовляє різьблені свічки (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Кекси, брауні, шарлотка, піца, пиріжки з маком і вишнями: випічка від житомирянки Анни Зіновчук для захисників (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*