Як пряність чи лікарську рослину звикли використовувати українці хрін. Його подають до риби, м’яса і холодцю на святковий стіл у Великдень та на Різдво, використовують у консервації (листя і коріння), для профілактики і лікування різноманітних захворювань (сік з хрону, настоянки, хрін з медом). Можна вживати у свіжому, маринованому та сушеному вигляді.
Хрін багатий вітамінами групи B, K, PP, C і E, а також магнієм, кремнієм, фосфором, сіркою. Завдяки високому вмісту антиоксидантів і ензимів, діє як сильний протимікробний і антибактеріальний засіб. Ефективно бореться з бактеріями в організмі людини і прискорює одужання від ГРВІ. Він також знищує хвороботворні організми в м’ясі, завдяки чому м’ясо з меленим хріном довше зберігається.
Пізня осінь та рання весна – пора для заготівлі хрону, тоді він найбільш гострий. Зокрема, радять викопувати, коли нижнє листя рослини почне жовкнути і відмирати. Після очищення можна одразу переробити на потрібний продукт або ж просушити і лишити на зберігання в прохолодному темному місці.
Хрін належить до трав’янистих рослин родини капустяні. Його називають універсальним овочем, що за своїм типом родичається з гірчицею, васабі, капустою та броколі. Корінь під час розрізання виділяє гірчичну олію, що надає йому характерного запаху і смаку, які здатні подразнювати очі, ніс і горло.
Корінь можна натирати і консервувати в оцті, солі та цукрі – як приправу для активізації обмінних процесів у організмі. Можна додати сік буряка, отримуючи ще більше користі від такого поєднання і насичений малиновий колір суміші. А ще, подекуди – з метою економії, замість васабі використовують пофарбовану пасту з хрону.
Хрін звичайний інтродукований у Канаді й США, майже у всій Європі, на окремих територія Азії. Це багаторічні рослини, які чудово ростуть на території України. Його не обробляють жодними «хімікатами» – для росту чи від шкідників, бо в цьому нема собливої потреби. Якщо він уже з’явився на ділянці, то доведеться прикласти зусиль, аби вивести його – в мережі городники діляться дієвими порадами з приводу цього.
Водночас вирощування хрону у промислових масштабах вважають прибутковою справою – швидка окупність капіталовкладень, невеличкий розмір стартових інвестицій, проста агротехніка вирощування, але разом з цим досить складно знайти постачальника посадкового матеріалу, попит на хрін не дуже високий, порівняно з іншими культурами, труднощі зі збутом, якщо нема оптового покупця, необхідність культивації та удобрення ґрунту.
Наразі найбільшим переробником хрону в Україні є Вінницька харчосмакова фабрика, а також його переробкою займається група компаній “Верес”. Хрін їхнього виробництва можна придбати у магазинах та супермаркетах, а можна зробити власний – за перевіреним родинним рецептом або рецептом з інтернету. Приміром, на фото, представлених у публікації, хрін домашнього приготування від господині з Житомирщини.
Будьте першим, хто прокоментував "Хрін – універсальний та корисний овоч: використання в кулінарії та народній медицині (ФОТО)"