«Вибухова» смакота: як виглядає кукурудза для попкорну, вирощена на Житомирщині (ФОТО)

«Вибухова» смакота

Попкорн – саме те, що потрібно для вечірки або перегляду фільму вдома чи в кінотеатрі.  Його виготовляють зі спеціальних сортів кукурудзи, які дещо відрізняються від цукрової, кормової й декоративної.

Зокрема, зерна такої кукурудзи – дрібніші, за розміром менші майже вдвічі,  а  їх поверхня – тонка й тверда. Вони можуть бути білого, жовтого, помаранчевого й червоного кольорів. Під час нагрівання  розкриваються. Відбувається це за рахунок того, що  в кожному кукурудзяному насінні міститься крапля води з частинкою крохмалю.  

Коли температура нагрівання зростає,  вода випаровується і перетворюється на пар. Потім він вивільняється з оболонок кукурудзяного зернятка, провокуючи невеликий «вибух». При цьому волога під впливом тепла розподіляється по всьому зерну, розм’якшує і розпушує його, роблячи смак більш м’яким і рівномірним.

До слова, у кукурудзі для попкорну міститься значно менша кількість крохмалю, ніж у звичайних сортах, а білків і жирів – на 22% більше.

Кукурудза для попкорну – теплолюбива. Висівати її треба тоді, коли ґрунт добре прогріється – зазвичай в травні, на відкритій ділянці, куди потрапляють сонячні промені.  Дозріває кукурудза, залежно від сортів, за 80-120 днів.

Довжина  качанів – 15-25 см. Збирати урожай потрібно коли вони висохнуть на стеблі, а зерна затвердіють. Далі  їх  очищують, просушують, відділяють насіння, яке при потребі  додатково можна теж просушити, а тоді помістити у герметичну ємність, аби не було доступу повітря й вологи.

Для приготування використовувати необхідно лише сухе зерно – воно добре розкривається. На розігріту сковорідку треба налити трохи рослинної олії,  додати кукурудзу і дочекатися, коли почне «вибухати» – накрити кришкою, трохи зменшити інтенсивність вогню, а коли частота «вибухів» зменшиться, приготування закінчилося. Можна вживати у їжу так, додати цукрової пудри, солі, приправ за смаком.

До вашої уваги цьогорічний урожай кукурудзи для попкорну, яку вже багато років вирощують на території приватного господарства  в Житомирській області.  Відзначають, що раніше насіння купували, а нині самостійно збирають восени та висівають навесні.

Юлія Демусь

З гостринокою: як вирощувати і в які страви рекомендують додавати перець чилі (ФОТО)

Сумах – декоративна рослина з яскравим листям і корисна приправа з плодів (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "«Вибухова» смакота: як виглядає кукурудза для попкорну, вирощена на Житомирщині (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*