З гостринокою: як вирощувати і в які страви рекомендують додавати перець чилі (ФОТО)

З гостринокою: як вирощувати і в які страви рекомендують додавати перець чилі

Гострий, пекучий або просто перець чилі  – так ми звикли називати тоненькі, продовгуваті плоди перцю різних розмірів і кольорів (рожевий, червоний, фіолетовий).

Батьківщиною цієї рослини вважають тропічну Америку, зараз найбільше перцю чилі вирощують  в Індії і Таїланді.  

До речі,  такий перець добре росте не лише у відкритому грунті, але й у  квіткових горщиках – на балконі чи підвіконні.  Необхідні умови  –  регулярний полив з періодичним підживленням. У дикій природі пекучі сорти перцю ростуть тільки в тропічному кліматі. В Європу вони потрапили після відкриття нових земель колонізаторами.

Перець чилі  має сильний пряний аромат, а смак   – від пряного до гострого і навіть дуже пекучого, що обумовлено вмістом фенольного сполучення капсаїцину, якого немає в солодкому болгарському перці. Деякий час гострий перець був альтернативою солі, а солодкий – використовувався як звичайний овоч.

Деякі різновиди гострого червоного перцю настільки пекучі, що достатнього одного доторкання до нього, аби викликати подразнення та опіки шкіри.  Насіння і прожилки є найбільш гострою частиною перцю. Якщо ви в розкусили гострий перець-чилі, то запивання звичайною водою не допоможе, краще випити молока чи йогурту, перебити смак чимось солодким чи кислим, зокрема лимоном. Найбільш пекучим  у світі вважається  перець Хабанера.

Плоди чилі сушать на сонці, завдяки чому стручки зморщуються і набувають більш насиченого відтінку, а далі їх перемелюють і отримують спецію (часто поєднують у суміш прянощів з часником, коріандром, базиліком тощо), яку додають в соуси, заправки до салатів, бульйони, маринади, м’ясні страви, а ще він додає гостроти морепродуктам. Цілий кладуть у борщі й супи, але під час приготування. Свіжий перець використовують у стравах з овочів, для консервування і квашення.

З гострого  перцю також виготовляють настоянки для пробудження апетиту і нормального травлення, а витяжки з перцю застосовують у виробництві пластирів і мазей,  лікеро-горілчаних виробів, з олії, що міститься у цих рослинах, роблять мило і парфуми.   

Юлія Демусь

Їстівні каштани: де ростуть в Житомирі та чим відрізняються від «кінських каштанів» (ФОТО)

На Житомирщині родина Скопець вирощує 14 сортів батату: про користь, догляд, зберігання і продаж (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "З гостринокою: як вирощувати і в які страви рекомендують додавати перець чилі (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*