Хрін – універсальний та корисний овоч: використання в кулінарії та народній медицині  (ФОТО)

Хрін – універсальний та корисний овоч: використання в кулінарії та народній медицині

Як пряність чи лікарську рослину звикли використовувати українці хрін. Його подають до риби, м’яса і холодцю на святковий стіл у Великдень та на Різдво, використовують у консервації (листя і коріння),  для профілактики і лікування різноманітних захворювань (сік з хрону, настоянки, хрін з медом). Можна вживати у свіжому, маринованому та сушеному вигляді.

Хрін багатий вітамінами групи B, K, PP, C і E, а також магнієм, кремнієм, фосфором, сіркою. Завдяки високому вмісту антиоксидантів і ензимів,  діє як сильний протимікробний і антибактеріальний засіб.  Ефективно бореться з бактеріями в організмі людини і прискорює одужання від ГРВІ. Він також знищує хвороботворні організми в м’ясі, завдяки чому м’ясо з меленим хріном довше зберігається.

Пізня осінь та рання весна – пора для заготівлі хрону, тоді він найбільш гострий. Зокрема, радять викопувати, коли нижнє листя рослини почне жовкнути і відмирати. Після очищення можна одразу переробити на потрібний продукт або ж просушити і лишити на зберігання в прохолодному темному місці.

Хрін належить до трав’янистих рослин родини капустяні. Його називають універсальним овочем, що за своїм типом родичається з гірчицею, васабі, капустою та броколі.  Корінь під час розрізання виділяє гірчичну олію, що надає йому характерного запаху і смаку,  які здатні подразнювати очі, ніс і горло.

Корінь  можна натирати і консервувати в оцті, солі та цукрі  – як приправу для активізації обмінних процесів у організмі.  Можна додати сік буряка, отримуючи ще більше користі від такого поєднання і насичений малиновий колір суміші. А ще, подекуди – з метою економії, замість васабі використовують пофарбовану пасту з хрону.  

Хрін звичайний інтродукований у Канаді й США, майже у всій Європі, на окремих територія Азії. Це багаторічні  рослини, які чудово ростуть на території України.  Його не обробляють жодними «хімікатами» – для росту чи від шкідників, бо в цьому нема собливої потреби. Якщо він уже з’явився на ділянці, то доведеться прикласти зусиль, аби вивести його – в мережі городники діляться дієвими порадами з приводу цього.

Водночас вирощування хрону у промислових масштабах вважають прибутковою справою – швидка окупність капіталовкладень,  невеличкий розмір стартових інвестицій, проста агротехніка вирощування, але разом з цим досить складно знайти постачальника посадкового матеріалу, попит на хрін не дуже високий, порівняно з іншими культурами, труднощі зі збутом, якщо нема оптового покупця, необхідність культивації та удобрення  ґрунту.  

Наразі найбільшим переробником хрону в Україні є Вінницька харчосмакова фабрика, а також його переробкою займається група компаній “Верес”. Хрін їхнього виробництва можна придбати у магазинах та супермаркетах, а можна зробити власний – за перевіреним родинним рецептом або рецептом з інтернету. Приміром, на фото, представлених у публікації, хрін домашнього приготування від господині з Житомирщини.

Юлія Демусь

Фізаліс –  декоративна і солодка ягода з далеких країв: різновиди та використання. (ФОТО)

«Вибухова» смакота: як виглядає кукурудза для попкорну, вирощена на Житомирщині (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Хрін – універсальний та корисний овоч: використання в кулінарії та народній медицині  (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*