Корисний чи небезпечний новорічний символ: скільки мандарин купують житомиряни та чи не шкодить це здоров’ю (ОПИТУВАННЯ)

Традиційно, мандарини вважають символом новорічно-різдвяних свят. Саме напередодні зими на прилавках українських ринків цих фруктів хоч відбавляй. А у декого мандарини — це просто слабкість, бо ладні кілограмами їх поїдати під час затишних посиденьок під одіяльцем та переглядів улюблених новорічних фільмів. 

Отож, журналісти Times.ZT вирішили дізнатися у продавців на Житньому ринку, які мандарини найпопулярніші серед житомирян та скільки сьогодні вони продали цього різновиду цитрусових:

«Найчастіше купують клементинки, бо вони солодкі й ціна доступна. Сьогодні, наприклад, прийшла бабуся з онуком й придбали аж 5 кілограм. На ринках спочатку з’являються іспанські мандарини, потім — турецькі, із Грузії, далі італійсьі й знову турецькі. Інтервал дозрівання між цими видами цитрусових приблизно півтора місяці. На ринку мандарини є майже цілий рік, проте найбільш активно купують на початку листопада й до кінця зими. Сьогодні я реалізувала близько 50 кг мандарин різних сортів» — розповіла продавчиня Вікторія.

«Зараз найчастіше купують мандарини з турецького міста Ізмір, а також грузинські. Вони не такі кислі, а навпаки — більш солодкі. Житомиряни часто цікавляться, щоб такі цитрусові були без кісточки. Сьогодні у мене купили приблизно 15 кг, а на вихідні — це у два, а той у три рази більше. В основному купують по 2-3 кілограми за раз. Звичайно, що найсмачніші — це мандарини, які достигають напередодні нового року. Найраніше на наших прилавках з’являються клементин, потім грузинські, ізмірські, а вже в кінці зими — це мандори (селекція солодкого апельсину з мандарином), цитрусові з Пакистану та інші» — розповіла власниця палатки на Житньому ринку Олена. 

Самі ж містяни, що зустрілись на ринку, розповіли, що зараз ледь не щодень їдять мандарини. Бо дуже вже смачні й навіюють новорічний настрій.

-«Майже постійно на обідній перерві вибігаю в магазин та купую кілограм мандаринок. Любимо з колегами цей запах в офісі та й солоденького хочеться» — розповіла перукарка Анастасія.

-«Дуже любимо мандарини, але стараємось їсти в міру. Сьогодні додому купила півтора кілограми» — розповіла мама Катерина з синочком Ярославом.

От тільки чи корисна така доза мандарин на добу та як це впливає на наш організм — розповіла на своїй сторінці у Facebook Уляна Супрун.

«Мандарині корисні. В них багато води, поліфенолів та флавоноїдів, і 1.7% розчинної клітковини, корисної для кишкової мікробіоти. В 200 грамах дольок мандаринів 14% денної потреби в розчинній клітковині. В цій же кількості 87% денної потреби у вітаміні С, третина денної потреби в каротиноїдах, і 7% від необхідної кількості кальцію, а також магній, залізо і калій. Дорослій людині, яка не худне, не має цукрового діабету 1 типу, і не важкоатлет (ка), на добу потрібно 225-325 грамів вуглеводів. Це і картопля, і каші, і хліб, і лактоза в молоці, і тортики, і фрукти. Тож якщо ви збираєтеся під різдвяне кіно „заточити“ 600 грамів „лущених“ мандаринів (це приблизно 60 грамів цукрів), то на чверть скоротіть в той день споживання інших вуглеводів. І те, краще, все ж, їсти не всі мандарини за раз, щоби рівень глюкози крові сильно не підвищувався. Дітям, відповідно, вуглеводів треба значно менше, тому слід або їсти кілька мандаринів, або відмовитися від вуглеводів того дня» — радить Супрун. 

Вона також розповіла чому від мандаринів може обсипати та чи з’являється на них алергія. 

«Дитинство багатьох людей було затьмарено забороною їсти цитрусові. Проте мандарини не викликають харчову алергію в усіх підряд, а лише у чутливих до них людей. Люди з алергією, приміром, до сої, мають і супутні алергії на пилок чи цитрусові. Мандарини та алергії пов’язані там, де ці фрукти вирощують, і причина криється в пестицидах, що застосовують для обробки дерев та врожаю» — пояснила Уляна Супрун.

Справді, є люди з харчовими непереносимостями, в тому числі і мандаринів. Непереносимість означає, що алергії немає, але висока чутливість до певного продукту є. В таких людей гістамін (сполука, яку виділяють мастоцити) через генетичні особливості людини так просто не деградує, і продовжує викликати розширення судин і свербіння.

Якщо такі люди їдять продукти з гістаміном чи провокаторами його виділення, то може бути діарея, головний біль, сльози і нежить, кропивниця, атопічний дерматит і падіння тиску.

Частіше непереносимість гістаміну та їжі, що сприяє його виділенню, трапляється в дітей, ніж у дорослих. А ще частіше таку реакцію викликає не їжа, а інші чинники. Холод, наприклад. 

В такому разі радять не уникати всього на світі, а приймати антигістамінні препарати. А от вагітним та годуючим мамам їсти мандарини (полуницю, шоколад) можна, якщо вони до вагітності не мали таких реакцій.

Будьте першим, хто прокоментував "Корисний чи небезпечний новорічний символ: скільки мандарин купують житомиряни та чи не шкодить це здоров’ю (ОПИТУВАННЯ)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*