Наче зірки: Марія Хоменюк про досвід вирощування декоративних гарбузів на Житомирщині (ФОТО)

Марія Хоменюк про досвід вирощування декоративних гарбузів на Житомирщині

«Спочатку були квіти», –  ствердно говорить Марія Хоменюк, яка два роки тому заснувала на Житомирщині власну квіткову ферму, де вирощує сухоцвіти та різні трави, а також має лавандову плантацію.

Ділянка розташовується у селі Мелені в Коростенському районі. З-поміж іншого, в цьому сезоні там росли й декоративні гарбузики і нині дівчина якраз збирає та реалізує свій перший урожай.

 Каже, що результат перевершив очікування, тим паче, що це її дебют у справі, а усі знання і навики здобувала в процесі – вивчала інформацію в мережі, читала поради та рекомендації  фахівців.

Гарбузики у Марії – надзвичайні, схожі на зірки чи бутони весняних квітів. Таких, додає, ніде не бачила ні вона, ні її підписники. Більше того, й досі не знає навіть назву сорту. Восени придбала близько 20 насінин у фермерки з Бучі, яка спеціалізується саме на декоративних гарбузиках. Усе висіяла у відкритий грунт навесні. Обрала місце поруч із межею біля сусідського городу.

«Сходили мої гарбузи, відверто кажучи, не дуже дружно. Я вже встигла кілька разів розчаруватися. Тоді дізналася, що їх попередньо варто було проростити, але сталося, як сталося. Втім, поступово, посходили усі і я почала слідкувати за їх розвитком. Найперше зрозуміла, що їх потрібно сіяти значно рідше. Я брала відстань 50 і 100 см один від одного, а краще  – усі півтора метра між рослинами. Вони сильно розплітаються, має бути простір. Мені буквально доводилося перетягувати бадилля від сусідів назад до себе, – з посмішкою пояснює Марія Хоменюк. – Догляд за гарбузиками – мінімальний, обробила від шкідників, кілька разів поливала. Знову ж таки, в силу відсутності будь-якого досвіду,  просто весь час спостерігала. Коли побачила, якої чудернацької форми ростуть гарбузики, була у захваті.

Далі зрозуміла, що потрібно більше дізнатися про те, коли їх збирати, як і де краще зберігати, оскільки запланувала пропонувати людям купувати їх, а отже маю володіти такою інформацією. Знаю, що така продукція популярна у флористиці, замовляють декоратори і просто усі ті, хто хоче створити затишок в своїй оселі і особливу атмосферу. Перші замовлення почала відправляти у вересні. Зрізаю гарбузики безпосередньо перед відправкою. Обираю стиглі, без ушкоджень, аби зберігалися довго. Важливо, що не можна дати їм перестояти,  а не зрілі плоди візуально теж видно. Загалом,  прочитала, що при дотриманні умов декоративні гарбузи можуть зберігатися рік. Це має бути місце без значних перепадів температури, подалі від вологи і прямих сонячних променів.”

Вага одного декоративного гарбузика – 250-300 г. Кожен – неповторний, має свою унікальну форму і забарвлення. На одному кущі їх росте більше 10 шт. Кольори  – яскраво жовтні, помаранчеві, відтінки зеленого і їх поєднання.  

Вже наступного року Марія Хомюк працюватиме над тим, аби збільшити кількість сортів і розширити ділянку саме під гарбузики, а поки ще має в наявності трохи гарбузів-зірочок, які доступні до замовлення в цю осінню пору.

 Юлія Демусь

Як кемпінг, тільки з комфортом: у лісі біля Коростишева облаштували глемпінг із меблями та електрикою (ФОТО)

У компоти, пастилу, зефір, варення або як приправу: сезон дозрівання кизилу на Житомирщині (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував " Наче зірки: Марія Хоменюк про досвід вирощування декоративних гарбузів на Житомирщині (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*