Не лише Олів’є та Шуба: три салати, які точно варто приготувати на Новий Рік

Три салати, які точно варто приготувати на Новий Рік

Усі ми звикли до традиційних салатів на Різдво та Новий Рік, втім, дозвольте собі експериментувати та відкривати нові смаки. 

Якщо ви хочете здивувати рідних та друзів, спробуйте додати на святковий стіл незвичайні варіанти салатів, як от: Салат із запеченого буряка з куркою, на заміну Шубі, Салат із креветками та ананасами, замість Крабового салату та Мімозу з тунцем і перепелиними яйцями, замість звичайної Мімози. 

Як приготувати цю смакоту? Український шеф-кухар Євген Клопотенко поділився простими та смачними рецептами. 

Салат із запеченого буряка з куркою

Якщо вам набридло щороку готувати Шубу з оселедцем, то цей салат стане чудовою альтернативою. 

Для приготування салату потрібні вже охолоджені запечені буряк і курка, тому найкраще приготувати їх заздалегідь. Можна брати філе стегна, щоб м’ясо було трішки соковитішим. 

Інгредієнти:

  • 125 г буряка
  • 500 г курячого філе стегна
  • ¼ ч.л. пажитника
  • ⅓ ч.л. солі
  • 1 ст.л. олії
  • 50 г квашених огірків
  • 30 г білого хріну
  • 100 г сметани
  • ⅓ ч.л. солі
  • 30 г насіння гарбуза
  • 8-10 гілочок петрушки

КРОК 1

Розігрійте духовку до 180 градусів. Вимийте буряк, загорніть його у фольгу і випікайте 75 хвилин.

КРОК 2

Куряче стегно посоліть ⅓ ч.л. солі, поперчіть за бажанням, посипте ¼ ч.л. пажитника, змастіть 1 ст.л. олії та запечіть у духовці впродовж 25 хвилин. Курку можна випікати водночас із буряком.

КРОК 3

Наріжте кубиком 50 г квашених огірків. Подрібніть 30 г хріну та змішайте його зі 100 г сметани. Додайте ⅓ ч.л. солі.

КРОК 4

Охолоджені буряк і курку наріжте кубиком, перекладіть у миску та додайте до них огірки. Заправте все соусом, присипте насінням гарбуза та дрібно нарізаною петрушкою.

Салат із креветками та ананасами

Новорічні салати не обов’язково мають бути з майонезом. Приготуйте салат із креветками та ананасами, заправивши його оливковою олією та соком лимона. 

Інгредієнти:

  • 500 г маленьких креветок (якщо чищених – 250 г)
  • 300 г консервованих ананасів кільцями
  • 200 г консервованої кукурудзи
  • 1 ч. л. лимонного соку
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 5 гілочок петрушки
  • лимонна цедра до смаку
  • сіль та свіжомелений перець до смаку

КРОК 1

Якщо у вас неочищені креветки, перекладіть їх у миску та залийте окропом на кілька хвилин, а потім очистьте. Якщо очищені, перекладіть із морозилки в холодильник, щоб вони розморозилися.

КРОК 2

Очищені креветки складіть у глибоку миску, до них додайте 300 г порізаного середніми шматочками консервованого ананаса та 200 г консервованої кукурудзи.

КРОК 3

Візьміть 5 гілочок петрушки, помийте, обірвіть листочки й дрібно порубайте, а потім додайте до всіх інгредієнтів у мисці.

КРОК 4

Полийте салат соком лимона та натріть цедру до смаку. Я використав чверть чайної ложки цедри. Додайте сіль та свіжомелений чорний перець до смаку.

КРОК 5

Заправте салат 2 ст. л. оливкової олії та можна подавати до столу.

Мімоза з тунцем і перепелиними яйцями

В оригінальному рецепті Мімоза – це фаршировані рибою яйця, які для схожості з квітами мімози, посипаються зверху жовтком. Ну, а оскільки у нас був дефіцит, то єдиним виходом з цієї ситуації було використання величезних шматків цибулі, купи сардин, картоплі та майонезу. Тому важливо відходити від цього рецепту, і, нарешті, скуштувати оригінальний салат.

Інгредієнти:

  • Морква
  • Картопля
  • Консервований тунець
  • Петрушка
  • Білі сухарі
  • Перепелине яйце
  • Маринована цибуля.

КРОК 1

Загортаємо моркву і картоплю у фольгу і запікаємо в духовці до готовності.

КРОК 2

Перепелині яйця кладемо в киплячу воду і варимо 2 хвилини. Якщо у вас курячі яйця, то їх варити потрібно 4 хвилини і, діставши, покласти відразу в холодну воду на 15 хвилин, щоб легко їх почистити. Яйця повинні бути м’якими, а жовток рідким.

КРОК 3

Сухарі змішуємо із зеленню і перебиваємо до однорідності в блендері. Готову картоплю і моркву розминаємо недбало пальцями, викладаємо як основу і солимо.

КРОК 4

На картоплю і моркву викладаємо кілька перепелиних яєць або одне куряче. Зверху викладаємо мариновану цибулю.

КРОК 5

Зверху викладаємо шар консервованого тунця. Якщо вам мало рідини, додаємо пару ложок маринаду з тунця або пару ложок рослинної олії. Засипаємо хлібними крихтами.

Смачного!

Нагадаємо, у царстві хвойних: святковий фоторепортаж із розсадника ялинок у Житомирі (ФОТО).

Будьте першим, хто прокоментував "Не лише Олів’є та Шуба: три салати, які точно варто приготувати на Новий Рік"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*