Білий та сірий – борошно, закваска, вода, мед і сіль. Саме такий хліб вже протягом трьох місяців у містечку Романів на Житомирщині випікає 25-річний Микола Матат. Його рецептура – особлива та унікальна. Виготовляється протягом доби, а смак і свіжість зберігає п’ять днів.
Ще нещодавно Микола жив і працював у Харкові, вів святкові заходи і займався музикою, але усе змінила війна. Врешті, вимушене повернення у рідний Романів після початку повномасштабного вторгнення стало вирішальним у його подальшій долі. Тоді обирав: або купити авто, або оплатити навчання і придбати устаткування для випікання хліба. Рішення стати пекарем шокувало навіть його самого, але вирішив спробувати щось нове.До цього допомагав своїй громаді як волонтер – робили «коктейлі Молотова», наводили лад у бомбосховищі в лікарні, місяць був у «Варті правопрядку».
Нині пече щоденно, крім понеділка. Пекарню облаштував вдома. Щоразу має 100 хлібин, вагою по 500 г кожна. Придбати хліб можна в Романові у 8 магазинах або зробити замовлення онлайн і отримати його поштою. Абсолютно усі процеси Микола виконує та контролює особисто. Навіть хліб на продаж возить сам. Вартість однієї буханки – 30 гривень. Багато земляків уже встигли скуштувати «Матат Хліб», діляться схвальними відгуками і захоплюються працьовитістю і наполегливістю молодого пекаря.
«Саме у Харкові я вперше скуштував хліб, який був у продажу в невеликій кількості в однієї людини. Ще тоді він перевернув моє бачення стосовно хліба, і я зрозумів, що є «хлібний продукт» з розпушувачами, з дріжджами, різними добавками, який на наступний день цвіте, а є «хліб» – корисний і смачний, який можна їсти п’ять днів і він не втратить смак, не зіпсується, – ділиться Микола. – Спілкуючись з пекарем, я дізнався, що рецепт сірого хліба він винаходив три роки. Там нема дріжджів і цукру. Мій «Матат Хліб» – це так само натуральний продукт. У склад сірого входять вода, борошно, закваска, сіль, мед, насіння соняшника та льону, а чорного – вода, борошно, закваска, сіль, мед, солод, насіння кунжуту та льону. За увесь час випік близько 5000 хлібин. Частину коштів від їх продажу переказую на потреби ЗСУ, а також через волонтерів, які везуть допомогу на передову, передаю свій хліб захисникам».
Микола відзначає, що такий хліб і досі можна придбати лише у двох містах світу – Харкові та Романові. До речі, навчав його особисто той самий знайомий пекар. Для цього спеціально завітав на Житомирщину із Одеси, куди тимчасово виїхав через обстріли Харкова. Усі навички хлопець засвоїв добре, справа почала поступово набирати обертів і наразі він уже думає про розширення асортименту та збільшення потужностей.
Не приховує, думав, що буде легше. Втім, хліб готується добу, тож прокидатися доводиться майже опівночі і випікати до 9:00 години. Далі доставка у магазини, кілька годин перепочинку і в обідню пору знову бере в руки інструмент, інгредієнти – і до роботи. Миколу особливо тішить, що те, чим займається, приносить користь людям, а тим більше в умовах війни.
«Дуже радий, коли чую від людей: «Який смачний хліб», «Я стала залежною від цього хліба», «Я не можу без цього хліба» та інше. Також беру до уваги зауваження, якщо такі є, враховую їх у подальшому. Хочу наголосити, що цей хліб трохи з кислинкою, та в цьому його й головна особливість. З гордістю можу сказати, що мені дуже подобається те, що я роблю і я задоволений результатом. Хочеться, щоб якомога більше людей спробували цей надзвичайний хліб, оцінили його. Смакуйте на здоров’я, адже нам потрібно ще багато багато сил для перемоги», – додає Микола Матат.
Нагадаємо, що у Житомирі школяр Станіслав Сєдов самостійно пече хліб і продає його по 50 гривень. Хоче зібрати 10 000 гривень і передати у Благодійний Фонд Сергія Притули на допомогу військовим. Замовленнями і доставкою по місту займається мама хлопчика.
Юлія Демусь
Соковита та вітамінна: житомиряни про досвід вирощування та користь мікрозелені (ФОТО)
Будьте першим, хто прокоментував "Втікаючи від війни знайшов своє покликання: у Романові 25-річний Микола Матат випікає хліб за унікальною рецептурою (ФОТО)"