Як і з чим пити шампанське Р

Як і з чим пити шампанське

Традиційно шампанським називають будь-які ігристі вина. Однак, цю назву дозволено застосовувати тільки щодо алкоголю, випущеного в провінції Шампань. Але не будемо заглиблюватися в тонкощі, а краще розповімо, як правильно та з чим пити такий вишуканий напій. 

Етикет подачі

Для ігристого вина передбачені спеціальні келихи у формі тюльпан. Це звужена ємність на довгій тонкій ніжці. Вважається, що саме в такому посуді напій поступово розкриває свій ароматичний букет і смак. Тримати келих бажано виключно за ніжку, щоб ігристе всередині не нагрівалося від тепла руки. Наповнювати посуд потрібно не більше ніж на 2/3. 

Подавати вишуканий алкоголь теж потрібно правильно. Ідеальна температура, за якої шампанське розкриває свій приголомшливий смак — 6–8°. Причому пляшку бажано покласти не в морозильну камеру, а саме в холодильник. Якщо гості вже на порозі, краще опустити шампанське у відро, наповнене водою та льодом наполовину 

Чим закушувати 

Залежно від процентного вмісту цукру до шампанського можна подати різні страви.

  • До солодкого ідеально підійдуть м’які вершкові та бісквітні десерти.
  • До напівсолодкого краще запропонувати сирну тарілку, горіхи, ягоди, а також фрукти: ананаси, груші, персики.
  • До сухого шампанського краще подати морепродукти, легкі салати, паштет, холодне біле м’ясо, ікру. 

Є один важливий принцип: що простіший смак шампанського, то простішою має бути страва на столі. 

Не поєднуються з ігристим вином такі продукти:

  • усі страви з цибулею та часником;
  • будь-який різновид шоколаду;
  • червоне м’ясо;
  • східні солодощі з насиченим, специфічним солодким смаком. 

Що стосується напоїв, з якими хочеться або можна поєднувати ігристе, то тут краще не ризикувати. Однак, традиційно в новорічну ніч, коли заведено розпивати шампанське, куплене в Маудау, утриматися від такого кроку досить складно. Тут досвідчені бармени рекомендують хоча б діяти правильно: збільшувати градус наступних напоїв, а не зменшувати його. 

Як правильно пити вишукане вино

  • Пити ігристе необхідно маленькими ковтками, затримуючи його в роті, щоби насолодитися грою бульбашок і приголомшливим смаком.
  • Намагайтеся не бовтати шампанське в келиху, щоби нібито позбутися бульбашок. Адже саме вони забезпечують такий грайливий аромат і смак напою.
  • Під час фуршету, якщо напій сподобався та ви хочете продовжити пити його, не ставте келих на стіл. Етикетом це заборонено. Офіціант може забрати ваш келих. 

Вважається поганим тоном пити напій із нафарбованими губами. По-перше, сліди помади залишаються на келиху, а по-друге, декоративна косметика містить речовини, які можуть нейтралізувати цінні смакові якості ігристого. 

Будьте першим, хто прокоментував "Як і з чим пити шампанське"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*