1X FAN models
coin24 crypto exchange
coin24 crypto exchange
Stay with Ukraine
Stay with Ukraine
1xfan manager

Більше не екзотика: виростили батат на Житомирщині (ФОТО)

Більше не екзотика: виростили батат на Житомирщині

Попри те, що придбати в Україні батат – вже давно не проблема і багато хто дійсно оцінив переваги та користь цієї відносно нової культури, соцмережі досі рясніють питаннями “що таке батат і з чим його їдять?”. Одні вважають його смакові якості переоціненими, інші обурюються вартістю, що у цьому сезоні сягає від 100 до 180 за кілогам, хтось пише, що картоплю ніякий батат замінити не зможе або просто порівнюють його з гарбузом.

Такі коментарі переважно можна зустріти на сторінках фермерів, що спеціалізуються на вирощуванні батату і в осінню пору розпочинають збір урожаю та активно реалізують його. В асортименті мають десятки сортів – відмінних за формою, забарвленням, смаком. Одні можна вживати навіть у сирому вигляді, додаючи у салати, інші годяться для приготування супів, пюре, запікання, а є й такі, які підходяться для випічки і десертів.

Батат – це багаторічна трав’яниста рослина родини берізкових. Його вирощують у країнах з помірним кліматом. Походить з Центральної Америки. Одна з найпоширеніших у світі харчових і кормових культур. За хімічним складом близький до картоплі, але багатший на вуглеводи (до 30 %), в тому числі цукри (2-6 %).Вміст крохмалю в бульбах – 72 %. Бульби споживають сирими, запеченими, смаженими, вареними та консервованими, переробляють на крохмаль, патоку та інше. Батат є досить універсальним продуктом: здатний замінити або доповнити картоплю в гарячих рідких стравах (включно з борщем), дерунах, у стравах типу «риба (м’ясо/птиця) з овочами». З нього можна робити салати, пюре, каші, начинку у вареники, може додаватися у лазанью, голубці, вінегрет тощо. У смакові батату можна відчути легкий присмак картоплі, моркви, гарбуза, гороху, хоча біологічно батат має з ними мало спільного. Відомо понад 7000 сортів батату. Залежно від сорту батат буває білим, жовтим, лимонним, рудим, рожевим, кремовим, червоним, фіолетовим, вишневим, а за формою — видовженим, грушоподібним, і «пузатим» майже овальної форми.

Минулої зими наша родина також кілька разів замовляла батат, а згодом вирішили спробувати виростити його на власній ділянці в Житомирській області. Розсаду замовили у фермерів зі Звягеля. Обрали три сорти – “Перпл” (фіолетовий), “Баю Бел” та “Японський”. Висадили їх у спеціальнопідготовлені насипи (гребені) грунту з дотриманням інтервалу між рослинами (в мережі є поради і рекомендації щодо цього) на початку червня і у подальшому здійснювали щовечора полив протягом кількох тижнів, поки рослини не почали давати нові листки і розростатися.

Батат дійсно розростається і бічні пагоні також можуть пускати коріння, тому багато хто використовує плівку чи агроволокно, але ми цього не робили і у подальшому жодних проблем не виникало. У міжряддях кілька разів за сезон сапою чи вручну видалили бур’ян і це, власне, й весь обробіток (маємо чорнозем, удобрений перегноєм). До речі, деякі сорти батату цвітуть, інші втратили цю здатність.

Колорадські жуки наземну частину батату не їдять. А от бульби батату, як ми вже виявили пізніше, частково постраждали від грунтових шкідників, тому перед приготуванням деякі потрібно додатково зачищати, видаляючи пошкоджені частини (приблизно 2-5% від загальної маси).

“На пробу” викопали перші кущі батату в другій половині вересня, решту зібрали вже у жовтні – до заморозків. Копати досить складно (надкопували з різних сторін, а тоді витягували), аби не травмувати бульби. Зважаючи, що у нас це перший досвід, то кілька штук таки порізали, але це було також зумовлено і розмірами бульби – багато досить крупних вагою понад кілограм, а загалом з одного куща виходило 2-2,5 кг.

У подальшому батат очистили від грунту, просушили і кілька днів виносили на сонце, а далі склали на зберігання (щодо температурного режиму, вологості також є рекомендації, але це точно не може бути погріб).

Для зручності перед збором урожаю всю наземну “зелену” частину батату зачистили.

Юлія ДЕМУСЬ

Автор урбаністичного блогу про Житомир розповів про мету створення та подальше використання мапи старовинних дверей міста (ФОТО)

Чуфа та арахіс: досвід вирошування земляних горіхів на Житомирщині (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Більше не екзотика: виростили батат на Житомирщині (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*