Дивовижний бур’ян: лікувальні властивості та кулінарні шедеври з портулаку (ФОТО)

Дивовижний бур'ян: лікувальні властивості та кулінарні шедеври з портулаку (ФОТО)

Повзуча рослина з м’ясистими стеблами і листками – так описують портулак, який можна зустріти на городах та присадибних ділянках. Більшість знищують його, адже вважають бур’яном, однак цю рослину можна використовувати для приготування різноманітних страв у сирому, вареному, тушкованому чи маринованому вигляді, у лікарських і косметичних цілях – при подряпинах, укусах комах, для масок, при митті голови від лупи, при запаленні суглобів, для відновлення рівня холестерину і глюкози, для стимуляції вироблення інсуліну і зниження рівня цукру в крові, при кон’юнктивіті і запаленні ясен, при захворюваннях дихальних шляхів, для позбавлення від бородавок тощо.

Зазначається, що 100-200 г портулаку щоденно здатні поліпшити стан шкіри, кровообіг, стабілізувати роботу серцево-судинної системи, зміцнити хребет і кістки. У мережі можна знайти безліч порад і рекомендацій щодо застосування.

Для тих, хто бажає схуднути чи підтримувати звичну вагу, дієтологи пропонують вживати портулак, адже він багатий на білок, який легко засвоюється, органічні кислоти, вітамінний комплекс (С, В2 і РР), каротин, мінеральні солі, мікроелементи, залізо та ін. Ще його називають «рибною рослиною», адже у 100 г свіжого портулаку міститься 400 мг альфа-лінолевої кислоти, тобто у 5 разів більше, ніж у морепродуктах

При цьому важливо: рослина смачна до цвітіння, а далі грубішає і втрачає смакові якості; у період вагітності та лактації споживання краще обмежити; денна норма портулаку не повинна перевищувати 200 г.

Поки у нас всі називають портулак бур’яном і шукають дієві способи як його позбутися, у країнах Європи він вирощується як овочева культура і продається в маркетах.

Портулак здатен змінювати свій смак протягом дня: від солодкуватого чи кислого до солоного. Його додають у салати, супи, в омлет, до м’ясних і рибних страв, маринують і засолюють на зиму, відварюють, запікають, обсмажують, використовують окремо листя, стебла, сік. Попри свою користь, у складі страви його смак важко виділити окремо.

Ми спробували приготувати кілька страв з портулаку, серед яких:

салат (портулак, листя салату, овочева зелень (буряк), помідор, огірок, базилік, гострий перець, цибуля (зелена та ріпчаста), заправка вершково-гірчична (зерна), насіння чіа);

салат (помідор, портулак, молода кукурудза, кунжут, сушені трави, заправка з олії та копченої паприки);

портулак запечений у духовці з приправами (сіль, перець, гірчиця мелена за смаком) та сиром.

портулак тушкований на вершковому маслі із додаванням часнику та сметани.

Перед вживанням портулак необхідно очистити від коріння, ретельно промити, розділити на стебла чи від’єднати листя (що потрібно за рецептом), готувати у такому вигляді чи подрібнити.


Юлія Демусь


З лану до столу: збираємо та смакуємо свіжими огірками у розпал сезону (ФОТО)

Кава, життя та перемога: історія кав’ярні “4.5.0” у центрі Бердичева (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Дивовижний бур’ян: лікувальні властивості та кулінарні шедеври з портулаку (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*