Інженерний підхід до вирощування лохини: успішна справа фермера з Черняхівщини (ФОТО)

Інженерний підхід до вирощування лохини: успішна справа фермера з Черняхівщини

 Кілька разів на тиждень Максим Чауш  доставляє замовникам у Житомир та передмістя лохину зі свого поля. Разом з родиною  чотири роки тому на Черняхівщині, де мають власну земельну ділянку площею 10 га, заснували фермерське господарство «Нікбері». У   три етапи висадили там кущі лохини різних сортів та періодів дозрівання (ранні, середні, пізні), цьогоріч збирають сигнальний урожай та реалізують його, а до того лише вкладали кошти у розвиток власної справи.

За фахом Максим  – інженер, спеціалізація «Автоматизація виробництва та розробка роботів». Перш ніж взятися за ягідництво, тривалий час вивчав усю інформацію і додатково пройшов навчання за кордоном  (Університет Орегону), освоїв курс «Blueberry».

Після трьох років експериментів  самотужки взявся за створення приладу (аналог дороговартісного європейського) для контролю внесення добрив, який дозволяє дуже чітко відслідковувати усі показники і реагувати на них відповідно до потреб. Деталі купував із числа доступних на ринку, електроніка  – закордонна (корейського чи італійського виробництва). 

Максим Чауш каже, що загальновживані у нас терміни «лохина» та «голубіка» не зовсім  відповідають назві даної культури, адже правильно казати «чорниця високоросла» (наукова назва в Україні). У дикій природі blueberry можна зустріти лише в Канаді та у Північній Америці, на решті територій – штучно виведені сорти та адаптовані до умов.

Кущі лохини у  ФМ «Нікбері»  –  європейського походження. Саджанці купували в Англійської лабораторії, а далі вітчизняна компанія придбала собі генетичний зразок і займається розведенням і продажем.

 Фермер прогнозує, що сезон лохини у них триватиме до кінця серпня. Не поспішають збирати не зрілі ягоди, аби лише отримати якомога більший прибуток. На цьому дуже часто спекулюють недобросовісні фермери і у буквальному сенсі «завалюють» ринки та полиці магазинів кислими,  дрібними ягодами (подібними до чорниць), аби лише бути першими, коли ціна найвища.

«Ми хочемо привити людям культуру споживання лохини. Вони заслуговують на те, щоб їсти смачні, стиглі та відбірні ягоди, сповна насолоджуючись ними. Хтось  наважився спробувати вперше, для когось це вже давно не новинка, але, як виявилося, все, що вони куштували «до» було зовсім не те у порівнянні з лохиною від «Нікбері». Мені приємно чути і читати такі відгуки,  – продовжує засновник господарства.

– Точно знаю, що наша ягода – краща, бо ми зробили усе для цього, починаючи від вибору сортів, догляду за ними і закінчуючи збором. Перш ніж зірвати лохину на продаж, куштуємо і перевіряємо її за допомогою приладу, чи набралася відповідного вмісту цукру, щоб точно розуміти, що вона саме така, як нам потрібно. Зараз на полі працюють лише члени нашої родини. Оцінюємо обсяг роботи, відпрацьовуємо усі робочі моменти і в майбутньому  плануємо залучати найманих працівників (50-70 осіб). Аби коректно і  сформулювати вимоги до них, об’єктивно ставити задачі, маємо безпосередньо розуміти, що стоїть за кожним процесом.

 Дехто помилково вважає, що все дуже просто: зібрав ягоду, продав, отримав гроші. Насправді на полі потрібно працювати увесь рік – обрізати кущі, обробляти від шкідників, вносити добрива, скошувати міжряддя, проводити постійний полив і так далі. Тут важливо все і  треба виконувати  це вчасно. Багато що залежить від погодніх умов, але людський фактор так само грає велику роль».

До слова, лохина  у Житомирській області дозріває дещо пізніше ніж, приміром, на Вінниччині або Дніпропетровщині. Коли у них вже йде активний продаж, у нас   все тільки починається.

За словами Чауша, лохину в жодному разі не можна збирати під час опадів, навіть дрібний дощ стоїть на заваді. Найкраще підходить сонячна погода. У «Нікбері» ягоди збирають майже щодня. Замовити  їх можна через сторінку в мережі Інстаграм (від 2 кг). 

Цього року усі замовлення Максим виконує і доставляє сам – привозить і передає лохину з рук в руки, спілкується із замовниками,  налагоджує контакт і отримує зворотній зв’язок. У планах в 2024-му виходити на рівень країни, включаючи доставку поштою, та навіть експортувати лохину за кордон, адже її якість і дотримання усіх стандартів під час вирощування дозволяють робити це.

Юлія Демусь

Духовний досвід українською: YouTube-канал «експірієнс» житомирянки Валерії Наумової з медитаціями (ВІДЕО)

Від флористики до фермерства: молода родина з Житомирщини про вдалі експерименти з артишоками (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Інженерний підхід до вирощування лохини: успішна справа фермера з Черняхівщини (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*