Історія успіху ветеранів-підприємців зі Звягеля: бажання  + досвід = допомога суспільству (ФОТО)

Історія успіху ветеранів-підприємців зі Звягеля: бажання + досвід = допомога суспільству

 «Ми навіть друзями раніше не були, – зізнається  Сергій Васильчук. – Служили багато років у одній бригаді, час від часу десь перетиналися, віталися і не більше. Потім була участь в АТО, поранення, лікування у госпіталі. От тоді, опинившись в одній палаті, і виявили, що маємо однакове захоплення – любимо готувати для рідних, побратимів. Навіть під час бойових дій знаходили можливість готувати, випікали хліб прямо на позиціях, будучи в оточенні. Слово за слово і зійшлися на тому, що хотіли б відкрити власну пекарню. Вже після звільнення з армії за станом здоров’я наважилися втілити задумане і так 7 років працюємо пліч-о-пліч, будуємо плани щодо розвитку спільної страви».

Сергій Васильчук та Олександр Виговський – учасники АТО, колишні військовослужбовці 30 бригади, за плечима яких більше 20 років служби у ЗСУ, а нині офіцери запасу, які у 2017 році відкрили у Звягелі на Житомирщині пекарню «ВашЛаВаш» з традиційною грузинською  та українською випічкою. Спершу в асортименті було до 10 позицій, а  зараз мають десятки різноманітних варіантів солоної і солодкої випічки з різною начинкою, у тому числі  й звичні для українців пиріжки.

На даний  у місті діє вже два заклади «ВашЛаВаш» – один у форматі пекарні із можливістю лише придбати продукцію, інший – як кафе, тобто можна купити і випічку, і напої, посидіти з рідними чи друзями.

Сергій Васильчук розповідає, що у справу вклали власні заощадження та виплати, які отримали після звільнення з лав ЗСУ. Тоді  ще не було державних програм і грантів для учасників бойових дій, завдяки яким можна було покрити фінансову частину витрат на старті. Перші прибутки від бізнесу почали отримувати лише за 6 місяців.  

«Ми багато навчалися самі. Їздили переймати досвід  в інші міста – Вінницю, Луцьк, Рівне, Костопіль, де працюють заклади грузинського харчування, запрошували до  себе. Коли ти вмієш і любиш готувати – це одне, а коли мова вже про бізнес, то треба все зважити. Так, це ризик, бо щось може не піти і ти банально «прогориш» – ні грошей, ні бізнесу. Але ми наполегливо працювали. Добре знайомі з усіма процесами, адже перший час готували випічку самотужки. Наразі в нас працюють дружини і матері військовослужбовців, ветеранів війни. Така наша позиція, – веде далі Сергій Васильчук. – Використовуємо якісні інгредієнти, дотримуємося технології, аби вигляд і смак випічки повністю відповідав назві автентичного грузинського продукту.

Звичайно, це не може не  впливати на кінцеву вартість, але люди бачать, що за ці гроші купують дійсно свіжу, смачну випічку, де багато фаршу, в якому виключно м’ясо, а не різні домішки, де ягода, а не якісь наповнювачі і так далі. Маємо багато постійних клієнтів і завжди маємо чим порадувати нових. Платоспроможність у Звягелі і, до прикладу,  в Житомирі – різна, але ми знаходимо компроміс  – щоб люди могли собі дозволити купувати випічку в нас, радувати себе, а між тим цього вистачало для того, аби бізнес міг стабільно й надалі працювати. Паралельно реалізуємо проєкти на підтримку родин загиблих захисників. «ВашЛаВаш» проводить майстер-класи для дітей полеглих героїв, а також ми відгукуємося на соціальні ініціативи місцевого та всеукраїнського рівня».  

У співзвучності до «ВашЛаВаш» Олександр та Сергій запустили ще один бізнес – СТО «ВашГараж». Поштовхом до цього став 15-річний досвід в автосервісі одного зі співробітників пекарні. Спочатку працювали в орендованому приміщенні, пізніше побудували власне. Зважаючи на розташування міста, трасою через Звягель рухається багато транспорту військових. Бізнес-партнери ухвали рішення обслуговувати їх автомобілі безкоштовно, ті лише купують чи сплачують за запчастини.

За волонтерську та підприємницьку діяльність  Сергій Васильчук та Олександр Виговський відзначені нагородами від представників влади, військових підрозділів та громадських організацій.

Між тим, не відмовляють у допомозі й тим, хто звертається щодо консультацій та підтримки у запуску та веденні бізнесу в інших куточках країни.

Юлія Демусь

Ботсад у Житомирі на три дні відкрили для прогулянок: що можна побачити (ФОТО)

Для військових, туристів і спортсменів: ветеран війни Максим Пасічник з Житомирщини виготовляє м’ясні джерки (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Історія успіху ветеранів-підприємців зі Звягеля: бажання  + досвід = допомога суспільству (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*