Модернізація харчоблоків і нова професія кухаря закладу освіти: реформа шкільного харчування на Житомирщині 

Модернізація харчоблоків і нова професія кухаря закладу освіти: реформа шкільного харчування на Житомирщині

В Україні працюють над впровадженням якісного та здорового харчування в школах. Важливим елементом є не лише використання корисних продуктів, а і те, щоб приготовані страви в результаті були смачними для дітей. 

Цьогоріч на модернізацію харчоблоків у школах держава виділила субвенцію в 1,5 млрд. грн. За ці кошти окрім оновлення харчоблоків планують також підготувати кваліфікованих фахівців та провести інформаційну кампанію серед українців щодо здорового харчування та його переваг. 

Сьогодні, 28 лютого, у Житомирі відбувся Регіональний форум з питань реалізації Стратегії реформи шкільного харчування на період до 2027 року. На ньому, зокрема, говорили про те, як саме планують впроваджувати зміни на місцях, і які інструменти для цього потрібні. 

За словами голови ГО «Національна асоціація громадського харчування» та керівника проєктного офісу реформи шкільного харчування Ореста Степаняка, важливо вибудувати правильну комунікацію: від ініціаторів реформи, до кожного українця: 

«У кожній області, в тому числі і на Житомирщині, буде створено кулінарний хаб на базі закладу професійної технічної освіти, і всі кухарі в межах області зможуть проходити підвищення кваліфікації. Важливо розуміти, що це не лише кваліфікація кухарів, але і мотивація. Попередні десятки років ніхто з кухарів не отримував жодної інвестиції в себе. І також важлива комунікація здорового харчування. Комунікація на всіх рівнях: від Олени Зеленської, ініціаторки, Євгена Клопотенка, так і на регіональному рівні, у містах. Але тут також важливе толерування українськими сім’ями здорового харчування і розуміння того, чому дітей важливо привчати здоровим харчовим звичкам. Таким чином, кожна область має розробити свою програму та реалізовувати її до 2027 року».

Генеральна директорка директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Ірина Шумік додала, що вже цього року планують ввести абсолютно нову професію – кухар закладу освіти:

«Ми працюємо також і над оновленням матеріально-технічної бази, але зрозуміло, що якщо лише встановити нове обладнання, надати всі нові інструменти, навички, можливості, матеріали, для тих хто готує щоденно їжу, то успіх цієї реформи буде дещо сумнівним. Тому ми активно працюємо над впровадженням нового стандарту – “Кухар закладу освіти”. Це буде абсолютно нова професія, і ми приблизно з вересня почнемо таких фахівців готувати. Ми також затвердили програму підвищення кваліфікації, яка складається з трьох кредитів, і фактично покриває всі необхідні навички роботи на сучасному обладнанні, з новими рецептурниками, і викриває всю позитивну філософію здорового харчування».

Також під час форуму житомирські компанії, які пропонують продукти харчування, представили свою продукцію для дегустації. Це і молочні продукти, снеки, а також яйця та мед. 

Нагадаємо, у Житомирі учасниці благодійного ЕКОбранчу допомогли збирати кошти на дрон для ЗСУ. ФОТО.

Будьте першим, хто прокоментував "Модернізація харчоблоків і нова професія кухаря закладу освіти: реформа шкільного харчування на Житомирщині "

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*