У Червоненській громаді на Житомирщині готують домашні страви та сухі супи і борщ для воїнів (ФОТО)

Валентина Захаркевич (Вальчук) працює вчителем фізичної культури у Червоненському ліцеї на Житомирщині, а поміж тим – керує БО «Благодійний фонд «Допомога поруч» і координує волонтерську діяльність громади.

Розповідає, що допомагати захисникам почали з першого дня повномасштабного вторгнення російських військ. Купували і передавали усе: від спорядження, засобів захисту, взуття до сокир, лопат, білизни, шкарпеток, продуктів харчування, засобів гігієни. Намагалися оперативно виконувати запити від захисників.

Нині на рахунку громади близько сотні бусів, які завантажили необхідним і відправили на передову. Співпрацюють із волонтерами з Ружина, «Волонтерським штабом Житомира», БОМБФ «Фондом Богдана Кицака», волонтеркою Інною Тарасюк, мають закордонних партнерів, які від яких отримують гуманітарні вантажі для внутрішньо-переміщених осіб, що переїхали на територію громади за період бойових дій зі сходу і півдня країни.

«Ми активно працюємо, допомагаємо воїнам на передовій і тим, хто проходить лікування в госпіталях у Житомирі та Бердичеві, видаємо речі і продуктові набори ВПО, тобто всім, хто звертається. Зараз переважно все йде військовим 30 бригади, десантникам 95 бригади, артилеристам 26 бригади і «точково» на інші підрозділи. Купували автомобіль, генератори, тепловізори, амуніцію, буржуйки, ліки, дуже багато готуємо домашніх страв – випічка з різною начинкою, голубці, м’ясні страви, салати, вареники, – ділиться Валентина Захаркевич.

– Долучаються колеги та представники громади, велику підтримку надають місцеві підприємці. Ми зробили більше 4000 порцій тушонки, рибних консерв і каш з м’ясом у банках. Передаємо сало, мед, вчителька початкових класів Наталія Паламарчук робить вітамінні суміші із меду, імбира та лимонів. З вересня виготовляємо сухі супи і борщ швидкого приготування. Досвід перейняли від волонтерів із Кашперівки. Якось вони відправили такі хлопцям на фронт, а ті потім попросили у нас, тож довелося викручуватися, тому взялися робити самостійно. В нашому меню – червоний борщ, гороховий суп, суп-харчо, рисовий суп, рибна юшка, гречаний суп з м’ясом. Овочі, м’ясо, рибу і крупи попередньо відварюємо, подрібнюємо блендером, сушимо і фасуємо у пакети по 400 г, вакумуємо.

Моркву, буряк, капусту, цибулю для борщу сушимо сирими. Щоб ви розуміли, з 10 кг капусти виходить 1 кг сухої продукції. Один пакет розрахований на 5 л води. Потрібно її закип’ятити і засипати суміш. Отримуємо лише схвальні відгуки від армійців. Цих пакетів теж певно до 4 тисяч зробили. Інгредієнтами так само допомагають люди й підприємці, щось купуємо за кошти, які збираємо. До речі, саме підприємці забезпечили блендерами, міксерами, сушарками для сухих супів. Свій фонд ми заснували лише на початку осені, основу волонтерської команди складають 15-20 осіб, це ті, що на постійній основі, а також наші водії. Проводимо благодійні заходи, ярмарки, акції за участю дорослих і дітей, збираємося і готуємо разом чи кожен у себе вдома. Це наша спільна справа – допомагати воїнам здобувати перемогу, дякую за небайдужість усім тим, хто відгукується. Все буде Україна».

Юлія Демусь

«УКРОПський борщик» повертається: житомирянка Юлія Маєвська відновлює виготовлення «сухих» борщів для воїнів (ФОТО)

Клініка «MediDerm» у Житомирі підтримує проєкт «Неопалимі»: безкоштовно допомагають постраждалим з опіками і рубцями (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "У Червоненській громаді на Житомирщині готують домашні страви та сухі супи і борщ для воїнів (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*