Попкорн – саме те, що потрібно для вечірки або перегляду фільму вдома чи в кінотеатрі. Його виготовляють зі спеціальних сортів кукурудзи, які дещо відрізняються від цукрової, кормової й декоративної.
Зокрема, зерна такої кукурудзи – дрібніші, за розміром менші майже вдвічі, а їх поверхня – тонка й тверда. Вони можуть бути білого, жовтого, помаранчевого й червоного кольорів. Під час нагрівання розкриваються. Відбувається це за рахунок того, що в кожному кукурудзяному насінні міститься крапля води з частинкою крохмалю.
Коли температура нагрівання зростає, вода випаровується і перетворюється на пар. Потім він вивільняється з оболонок кукурудзяного зернятка, провокуючи невеликий «вибух». При цьому волога під впливом тепла розподіляється по всьому зерну, розм’якшує і розпушує його, роблячи смак більш м’яким і рівномірним.
До слова, у кукурудзі для попкорну міститься значно менша кількість крохмалю, ніж у звичайних сортах, а білків і жирів – на 22% більше.
Кукурудза для попкорну – теплолюбива. Висівати її треба тоді, коли ґрунт добре прогріється – зазвичай в травні, на відкритій ділянці, куди потрапляють сонячні промені. Дозріває кукурудза, залежно від сортів, за 80-120 днів.
Довжина качанів – 15-25 см. Збирати урожай потрібно коли вони висохнуть на стеблі, а зерна затвердіють. Далі їх очищують, просушують, відділяють насіння, яке при потребі додатково можна теж просушити, а тоді помістити у герметичну ємність, аби не було доступу повітря й вологи.
Для приготування використовувати необхідно лише сухе зерно – воно добре розкривається. На розігріту сковорідку треба налити трохи рослинної олії, додати кукурудзу і дочекатися, коли почне «вибухати» – накрити кришкою, трохи зменшити інтенсивність вогню, а коли частота «вибухів» зменшиться, приготування закінчилося. Можна вживати у їжу так, додати цукрової пудри, солі, приправ за смаком.
До вашої уваги цьогорічний урожай кукурудзи для попкорну, яку вже багато років вирощують на території приватного господарства в Житомирській області. Відзначають, що раніше насіння купували, а нині самостійно збирають восени та висівають навесні.
Будьте першим, хто прокоментував "«Вибухова» смакота: як виглядає кукурудза для попкорну, вирощена на Житомирщині (ФОТО)"