За день до Великодня: останні приготування до світлого свята (ФОТО)

За день до Великодня: останні приготування до світлого свята

Духовну підготовку до Великодня українці починають ще за 40 днів до свята (стільки триває Великий піст), відмовляючись на цей період від м’ясної, молочної їжі, яєць, очищаючи таким чином не лише тіло, а й душу.

Найсуворішого посту дотримуються в останній, сьомий, тиждень, тобто напередодні Пасхи. Тоді ж (здебільшого у Чистий четвер) починають готувати до свята оселю (наводять лад в будинку/квартирі) та страви, завершують городні роботи, прибарання в саду.

Традиційно на святковому столі, за яким збирається уся родина, має бути 40 страв (у тому числі м’ясні), основні з яких – паска (святкова випічка), крашанки, мальованки чи писанки (з курячих яєць). Їх господині готували напередодні, збирали великодній кошик і ходили освячувати до храму, а після цього вже частувалися.

Журналісти сайту “Житомир таймс” підготували тематичний Великодній фоторепортаж, у якому використано рушник, виконаний в давній техніці “вибійка” під час майстер-класу житомирської майстрині Марини Василенко, свічку та букет з сухоцвітами від житомирського бренду “Будь добрим”, плетені з лози кошики від майстра з Бердичівщини Івана Грабара, свічку-півника “Вистоїмо” від житомирської свічкової майстерні “Просто Миколка”, дерев’яну писанку, розписану петриківським розписом від житомирської майстрині Віри Чередніченко та вінок від бренду “Ціпонька” з Вінничини, ін.

Юлія Демусь

За тиждень – Великдень: житомиряни освячують вербу на Михайлівській (ФОТО-ВІДЕО)

Житомиряни несуть з Михайлівського собору страсний вогонь (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "За день до Великодня: останні приготування до світлого свята (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*