У перші дні повномасштабного вторгнення житомирянка Інга Якименко виїхала за кордон. Оселилася у Брюсселі, де разом зі співвітчизниками виходила на акції та брала участь у різноманітних заходах, мета яких – нагадувати світовій спільноті, що в Україні триває війна і будь-яка допомога буде доречною.
З часом у своєму орендованому помешканні Інга почала проводити для іноземців «Вечорниці» – українські культурні вечори: разом готували українські страви (борщ, вареники, сирники, деруни, голубці та інші), вчили мову, знайомилися із культурою, історією і традиціями нашої країни, пригощалися, співали пісень. З часом проєкт отримав благодійну складову – учасники сплачували внески, які у подальшому йшли на допомогу ЗСУ. До слова, протягом 2023 року на «Вечорницях» побували представники майже 40 країн.
У грудні минулого року житомирянка поділилася планами створили у Брюсселі музей борщу. Зокрема, закликала усіх охочих надсилати речі – витвори мистецтва предмети на тему борщу, для майбутньої експозиції. До ініціативи долучилася ще одна житомирянка – Тамара Мерцедіна. Саме їм в особисті повідомлення у соцмережах можна писати, якщо маєте що передати, надіслати чи подарувати (як майстер чи митець) у музей або готові придбати це.
«Все почалося із сувенірної монети «Український борщ» на вокзалі у Житомирі. Це монета, яку НБУ випустив у 2023 році. Мені її подарували і вона стала першим експонатом нашого «Музею борщу» в Брюсселі, – ділиться Інга Якименко. – Ми з Тамарою наважилися на крейзі ідею – відкрити у центрі ЄС «Музей борщу», тож закликаю кожного долучитися і зробити свій внесок, аби разом розповісти про нашу традиційну страву. Збираємо все, що пов’язано з борщем – картини, одяг, прикраси, декоративні речі. Все це – свідчення любові українців до борщу. Ми ж у свою чергу зобов’язуємося вказати ім’я кожного як контриб’ютора в описі експонату».
Попри те, що у 2022-му структура ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) офіційно назвала борщ українською стравою та внесла його до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони, загалом у світі, констатує Якименко, його досі помилково вважають російським чи навіть польським, якщо їли його там. Це житомирянка говорить із власного досвіду після «Вечорниць» та спілкування з іноземцями.
Для поширення правдивої інформації нещодавно житомирянка у співпраці з дизайнеркою створила футболку із тематичним принтом борщу на означенням приналежності його до української спадщини. Презентувала виріб під час традиційних «Вечорниць».
Наразі для «Музею борщу» в Брюсселі вже передано монету, картину, вишиванку від Євгена Клопотенка, набір іграшок, браслет з бісеру, пакет «УКРОПського борщику домашнього по-житомирськи» (суха суміш овочів) від Юлії Маєвської – такі її волонтерська команда більше 10 років виготовляє для бійців на фронт, ін.
Якщо бажаєте підтримати справу житомирянок і маєте що запропонувати – звертайтеся до Інги або Тамари у мережі Фейсбук чи на електронну пошту yakymenko.inga@gmail.com.
Юлія Демусь
Будьте першим, хто прокоментував "Житомирянки планують створити «Музей борщу» в Брюсселі: збирають експонати (ФОТО)"