Цьогоріч перші світлини грибів, зібраних у лісах на Житомирщині, користувачі соцмереж почали публікувати ще у першій половині червня.
Переважно знаходили лисички і білі поблизу Житомира, Чуднова, Черняхова, Баранівки.
Наразі сезон продовжується, але похизуватися великою кількістю грибів поки не може ніхто.
Нещодавні опади дещо покращили ситуацію – з’явилися підберезники, сироїжки, маслюки, піддубники (свинушки) та ін.
У попередні роки грибів на Житомирщині було дуже багато, а в обласному управлінні лісового та мисливського господарства навіть підготували “грибну карту” з найбільш врожайними територіями:
– Баранівський район (білі гриби, лисички, маслюки, підосичники, підберезники).
– Коростишівський район (білі гриби, маслюки).
– Малинський район (білі гриби, лисички, опеньки, підберезники).
-Олевський район, смт Нові Білокоровичі, Білокоровичі (білі гриби, лисички, опеньки, маслюки).
– Овруцький район, смт Словечне (білі гриби, лисички, опеньки, підосичники, підберезники).
Житомиряни зазвичай по гриби їздять у Левків, Троянів, Дениші, Високу Піч та інші населені пункти у передмісті.
Від початку повномасштабного вторгнення російських військ доступ у лісові насадження регіону для відвідування, збору ягід і грибів був обмежений.
Нині ж в області дозволено збір ягід, грибів та лікарських рослин у лісах, окрім територій, які знаходяться за 20 кілометрів від лінії державного кордону України з республікою білорусь та місцевостей, що були тимчасово окуповані росіянами навесні минулого року.
Попри це, не варто нехтувати безпекою і в інших лісах, адже навіть там час від часу знаходять снаряди Другої світової та уламки від збитих ракет, військової техніки, міни та інші вибухові предмети за період повномасштабної війни.
На світлинах – гриби, які зараз можна знайти на Любарщині. Попри те, що в цій частині області немає лісів, гриби ростуть у посадках, а на полях і пасовищах вже є перші печериці.
Юлія Демусь
Дивовижний бур’ян: лікувальні властивості та кулінарні шедеври з портулаку (ФОТО)
З лану до столу: збираємо та смакуємо свіжими огірками у розпал сезону (ФОТО)
Будьте першим, хто прокоментував "Підберезники, сироїжки та печериці: грибний сезон на Житомирщині (ФОТО)"