Житомиряни разом з мисткинею Марією Масловською виготовляли автентичні писанки (ФОТО)

Житомиряни разом з мисткинею Марією Масловською виготовляли автентичні писанки

На базі ННІ філології та журналістики Житомирського державного університету імені Івана Франка напередодні Великодня відбувся майстер-клас, в рамках якого учасники різного віку виготовляли автентичні писанки. Захід проходив за сприяння управління культури Житомирської міськради і вже наступна зустріч пройде у Домі української культури 1 травня о 17.00 (потрібна попередня реєстрація).

Присутні розповіли, що для них це перший досвід створення писанок, тож ретельно дослухалися до порад мисткині та викладачки Марії Масловської, яка й проводить майстер-класи.

Для учасників підготували курячі яйця, з яких попередньо видули вміст, тож перед роботою отвір необхідно було залити воском, аби у подальшому фарба не потрапляла всередину. Також на столі розмістили велику кількість роздруківок зі світлинами писанок, аби учасники ознайомилися з ними і могли обрати варіант для власного втілення.

Марія Володимирівна розповіла про значення найбільш поширених орнаментів та символів, їх використання у різних регіонах країни, а також про те, що означає кожен із кольорів. У давнину фарби для писанок виготовляли із цвіту чи плодів рослин, а нині їх без проблем можна знайти готові у продажі.

Також мисткиня представила власну колекцію писанок, створених у різний період на курячих і гусячих яйцях. Пригадує, що з дитинства разом з мамою та бабусею готували писанки до свята, а на Великдень дарували їх родичам і дітям.

Учасники майстер-класу спершу оздоблювали яйця писачком із воском, який розтоплювали над свічкою, а потім занурювали у фарбу. До слова, потрібно спочатку у світліший і аж наприкінці у найтемніший колір.

Після завершення роботи віск на писанці розтоплювали над свічкою, витирали серветкою і таким чином можна було побачити готовий результат. Аби писанка зберігалася довше і не тріскалася, її поверхню додатково можна обробити клеєм, а щоб блистіла – натерти олією.

Юлія Демусь

У новий сезон – на новій локації: відтепер лялькар Сергій Соловйов чекатиме житомирян на Бульварі (ФОТО)

Експозиція, присвячена ДШВ, комплекс для реабілітації поранених бійців: що чекає Ботсад у Житомирі після  зміни навзви на честь Героїв-десантників (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Житомиряни разом з мисткинею Марією Масловською виготовляли автентичні писанки (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*