Міжнародний день вегана: хто вони такі та що вони їдять

photo 1512621776951 a57141f2eefd - Міжнародний день вегана: хто вони такі та що вони їдять

Понад 2 мільйони українців є вегетаріанцями, а велика частка з них є саме веганами. Щороку кількість прихильників вегетаріанства в Україні збільшується.

Починаючи з 1994 року, щорічно 1 листопада відмічають Міжнародний день вегана. Саме цей день обрано не випадково. Він співпадає з 50 річницею першої «Веганської спільноти» у Великій Британії, заснованої у 1944 році.

Що таке веганство? Це стиль життя, яке має характер строгого вегетаріанства. Тобто в їжу вегани вживають лише продукти рослинного походження і повністю виключають будь-які компоненти тваринного походження. Вони не вживають яєць, риби, меду тощо. Не носять одежі з хутра, вовни та шкіри. А продукти, які тестувалися на тваринах, для них табу. Також вегани категорично проти будь-яких розваг з участю тварин, тобто кориди, дельфінаріїв, цирків.

Причини та користь

Причинами такої позиції в першу чергу є небажання мати відношення до жорстокого поводження з тваринами або їх убивств.

Також вегани говорять про вагому причину переходу на рослинну їжу таку, як користь для організму. Чи так це?

  1. Покращення травлення та очищення організму. Харчування веганів позитивно впливає на роботу шлунку та кишківника. Тобто вони значно рідше відчувають важкість у шлунку. Кишківник збагачується клітковиною, що сприяє покращенню його мікрофлори та відповідно випорожненню. Овочі та фрукти гарно виводять з організму токсини та шлаки.
  2. Проблема з ожирінням. Вживаючи лише рослинну їжу, яка є значно менше калорійною, вегани зменшують ризик ожиріння. Звичайно, набрати вагу завдяки рослинній їжі реально, але для цього потрібно з’їдати в рази більші порції, ніж тваринної їжі.
  3. Користь для діабетиків. У продуктах рослинного походження значно менший вміст глюкози.
  4. Покращення імунної системи. Завдяки тому, що веганами часто вживаються у їжу саме сирі продукти, організм активно насичується вітамінами С, В та антиоксидантами.
  5. Користь для серцево-судинної системи. Відмовившись від м’яса, вегани значно менше отримують шкідливого холестерину, який погано впливає на роботу серця. Серед веганів менше гіпертоніків та людей, які страждають на ішемічні хвороби серця.

Веганство - овочі

Ризики та шкода

  1. Дефіцит білків. Аби такого не виникало, треба більше вживати у їжу квасолю, сою, вівсянку, горіхи тощо.
  2. Нестача енергії. Рослинна їжа менш «заряджена» енергією. Тому варто більше їсти горіхів та насіння.
  3. Апатія, слабкість, швидка втомлюваність, головний біль та запаморочення.
  4. Проблеми зі станом волосся та шкіри. Це виникає через брак вітаміну Д, який міститься у яйцях, рибі та молочній продукції.

Серед відомий особистостей, які є веганами, є Дженіфер Лопес, Джаред Лето, Зоуї Дешанель, Майлі Сайрус та багато інших.

У світі починає активізуватися рух радикальних веганів. Він не обмежується лише маршами, лекціями, кінопоказами та протестами, а й, приміром, вилученням тварин у господарів при жорстокому поводженні. В Україні також є прояви цього руху.

Тетяна РІХТЕР


Дивіться також: Що споживати восени, аби менше хворіти

  • 11
    Поширили:

Будьте першим, хто прокоментував "Міжнародний день вегана: хто вони такі та що вони їдять"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*