Як вирощують тютюн на Житомирщині (ФОТО)

Як вирощують тютюн на Житомирщині

Тютюн  – переважно однорічна, рідше багаторічна рослина, яка має більше 70 видів.   Історичною батьківщиною тютюну вважають Північну і Південну Америки, Австралію, південно-західну Африку.

Зокрема, ще в 1492 році під час експедиції до Америки Христофор Колумб, висадившись на острові Гаунангані, побачив тютюн, а згодом привіз його до іспанського королівського двору, де рослину довгий час вирощували як декоративну. У Францію тютюн потрапив у 1556 році з Бразилії.  До 1600 року в американських колоніях Іспанії з’явилися комерційні плантації тютюну.

В Україні тютюн, завезений із Туреччини, почали вирощувати з кінця XVI століття. У 1717 році в Охтирці (Харківщина) було збудовано першу в Україні  тютюнову фабрику, що мала плантації найкращих сортів тютюну (50 га). Площа під тютюн і махорку постійно зростала: з 550 га у 1727 році до 22 000 га у 1860-му.

Наразі вітчизняний тютюн вирощують, в основному,  у Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Хмельницькій і Тернопільській областях.

На фото, представлених у цій публікації, світлини тютюну (тютюн справжній), який зростає на території приватного домогосподарства у Житомирській області.  Його висота – до 3 метрів, має яскраві рожеві квіти.  

Тютюн — рослина теплолюбна, оптимальна температура для нього близько +25- +30 градусів. Для нього підходять сильно зволожені, легкі, сипучі піщані ґрунти із злегка кислою реакцією. Розмножується насінням, з якого вирощують розсаду і  потім висаджують у ґрунт.

Здебільшого тютюн вирощують для отримання сировини, що використовується у тютюнових виробах (сигарети, сигари,  товарний тютюн для паління, люльковий, нюхальний тютюн і тютюн для жування), а  з відходів одержують цитринову кислоту, препарати для боротьби з шкідниками сільського господарства тощо. Для отримання курильного і нюхального тютюну листя рослини піддають складній обробці — сортуванню, в’яленню, ферментації, сушінню. Після цього з листків роблять подрібнений матеріал. 

Специфічний аромат тютюну обумовлюється вмістом ефірних олій.  Гібрид тютюну використовують для отримання біопалива для реактивних двигунів.

 До речі, українське слово «тютюн» запозичене з турецької мови, а основний елемент тютюну  – нікотин, названий на честь французького посла у Португалії Жана Ніко. Це саме він у  1560 році надіслав насіння тютюну в Париж.

Нікотин міститься у всіх частинах рослини, крім зрілих насінин, але найбільша концентрація — у листі, яке до того ж ще й є сировиною для лікарських препаратів.

Сам нікотин сучасна медицина з лікувальною метою не використовує, зате широко застосовує нікотинову кислоту,  яку одержують при окисленні нікотину хромовою кислотою. Нікотинова кислота входить у комплекс вітаміну B. Вона використовується для лікування діареї, дерматиту та інших захворювань шкіри, лікування серця, травних органів, глоситу, стоматиту. Окрім того, нікотинова кислота застосовується при ускладненнях, що зустрічаються при лікуванні сульфамідними препаратами.

Нікотин є надзвичайно токсичним. Деякі з речовин, що містяться у тютюні,  – канцерогени, тож  куріння тютюну є небезпечним для здоров’я.   

Юлія Демусь

 Житомиряни можуть здати на переробку каштани: вартість та адреса пункту прийому (ФОТО)

Підберезники, сироїжки та печериці: грибний сезон на Житомирщині (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Як вирощують тютюн на Житомирщині (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*