Зроблено з любов’ю на Житомирщині: крафтові сири, йогурти і масло від «Забрілендського молока» (ФОТО)

Зроблено з любов’ю на Житомирщині

День любителів сиру у світі прийнято відзначати щороку 20 січня. Тривалий час Сергій та Надія Яблонські були у їх числі, втім, уже більше трьох років самостійно займаються виготовленням смачної і якісної продукції під брендом «Забрілендське молоко». Нині в асортименті – «Панір», «Копченій панір на вишневих гілочках», «Качота»  (витримака 6/12 місяців), «Качота з пажитником», «Качота з овочами», «Рікота», «Моцарела», «Забрінзола», ряжанка, йогурт класичний та з вишнями, чорницями, смородиною, полуницями, влітку  також роблять вершки, вершкове масло і масло Гхі.

Зізнаються, коли вирішили починати справу, не було жодних навиків і необхідного обладнання, але все прийшло поступово. Тепер цілком задоволені результатом, мають постійних клієнтів і формують замовлення щотижня,  адресно  доставляють у Житомир, Коростишів, Черняхів, відправляють поштою в інші регіони.

«Оскільки ми не вживаємо м’яса, то необхідну порцію білків отримуємо з  «молочки». У магазинах придбати справжню молочну продукцію –  задача не з легких, тож вирішили варити сир самі.  Маємо знайомих,  які теж не вживають мʼяса, а варять різні сири.  Так сталося, що у нашої сусідки Валентини в селі є п’ять корів, за якими вона гарненько доглядала, але постійно скаржилася, що нема куди дівати молоко від них. Тоді подумали, що можемо брати  його в неї  і варити сир для потреб сімʼї. Мама варила сир, ми забирали у Житомир і споживали його та пригощали друзів. Мені став цікавий процес виготовлення сиру. Зʼявилися ідеї як можна покращити смак, форму сиру, вдосконалити технологію.  Потрібну інформацію шукав в інтернеті, але, забігаючи наперед, скажу, що багато в чому наша продукція відрізняється від того, які поради дають в мережі чи  на YouTube-каналах. Як і в будь-якому починанні, в сироварінні перш за все важлива практика. Багато-багато літрів практики. Розуміли, що крафтовий сир обходиться нам навіть дешевше,  ніж те, що в магазині. Я людина, яка все життя знаходиться в бізнесі, тому окремо побачив в цьому   можливість мати додатковий дохід.

Почали  в сусідки брати не дві-три банки молока, як було до того, а більше.  Відповідно й сиру варили більше і пропонували іншим.  Якоїсь масштабної віри не було, але у будь-якому разі ми нічого не втрачали, –  говорить Сергій Яблонський. – У селі Забріддя жили мої прадіди, діди, батьки. Це моє рідне село, яке  ми з дружиною називаємо Забріленд.  Жартуємо, що у Франції є свій «Діснейленд», а в Україні  –  Забріленд. Це наше  родове гніздо, тому хочеться його покращувати. З цією метою  розвиваємо виробництво «Забрілендське молоко». Обрати молокацію нам велів сам Господь. Спершу варили виключно панір, бо він простий у приготуванні і нічого додатково не потребує: звичайна алюмінієва каструля і друшляк. Навіть  форм ніяких тоді не було:  сирне зерно відкидали у друшляк і так формували сир. Згодом купили перші формочки, потім якісні каструлі з нержавіючої сталі, а зараз маємо справжню сироварню на 120 літрів».

Сергій наголошує, що  «Забрілендське молоко» – 100% справжня, натуральна продукція без жодних домішків. Натомість у маркетах придбати натуральний молочний продукт дуже важко, адже  сир високої якості не може мати низьку вартість. На ціноутворення впливають собівартість, оренда, логістика, зарплата, реклама, податки і  т.д. Приміром, якщо у магазині у вас просять за кілограм сиру 200 гривень, то його собівартість 80.   

«Скажіть мені, будь ласка, який сир можна зварити на  80  гривень? Для того, щоб зварити кілограм сиру, треба 9 літрів молока (в середньому), а ще праця сировара, ферменти, закваски, енергоресурси та інше.  До слова, фермерські господарства продають молоко по вісімнадцять гривень за літр. Якщо порахувати, то 10 літрів молока – 180 гривень, то як тоді  готовий продукт  може коштувати 80 гривень (цінник в магазині 200), – констатує Сергій Яблонський. –  Ми справді пишаємося тим, що «Забрілендське молоко» пропонує своїм клієнтам і поціновувачам абсолютно здорову, натуральну їжу, ідеальний продукт для харчування, який  вживаємо і самі. Люди часто  лишають відгуки, що  вже не уявляють своє життя без шматочка нашого сиру чи кисломолочки. Зізнаються, що це любов з першого «кусь».  Є такі поціновувачі «Забрінзоли» і «Моцарели», які кажуть, що смачнішого сиру не їли,  жартома називають його наркотиком. А є  й такі, яким тільки  «Панір» чи «Копчений панір» і  – все.  Йогурти хтось  може  замовляти  літрами. У нас з клієнтами склалися стосунки дружби і довіри. Буває, пишуть:  «Боже, вибачте, я забула  оплатити замовлення», а ми навіть не відслідковуємо це, бо повністю довіряємо нашим  замовникам. 

Продукцію «Забрілендське молоко»  наразі можна замовити через  груповий чат у телеграмі або вайбері. Є окремий сайт з  каталогом асортименту продукції, сторінки у соцмережах Фейсбук та Інстаграм, але замовлення приймають виключно в чатах. Кнопки,  щоб приєднатися до чату, є на сайті.  

Свіжу продукцію для реалізації Яблонські готують щотижня. Майже завжди у наявності є тверді сири з витримкою від двох до 6 і більше місяців. Кисломолочну продукцію так само виготовляють раз в тиждень, дотримуючись певних умов. Важливо, що  «кисломолочки» готують рівно стільки, скільки мають замовлень, без запасу. Замовлення  можна зробити  від  суботи до 12-ї години вівторка, а вже у четвер отримати все безпосередньо від виробника.

«Для виготовлення продукції «Забрілендське молоко»  з 2021 року беремо якісне молоко у фермера Михайла із сусіднього села  Високе. Добре пам’ятаю, як після його дзвінка я вперше поїхав на ферму і навіть бідонів не було з собою, лише пару відер.  Додому  повертався  зі швидкістю 5 км/год, бо кришок до відер  теж не взяв, а дорога – бруківка. Відтоді й почалася співпраця з Михайлом. Він любить своїх корівок і це відчувається в усьому – як випасає, турбується, дає кожній корівці чи бичку ім’я, а не номер. Він увесь день з тваринами, спілкується, дружить. Мені імпонує таке ставлення, тож   подумав, що таке молоко енергетично буде хорошим для нашої справи, – веде далі Сергій. – Від початку повномасштабної війни ми з дружиною переїхали жити в село, тому щодня вранці і ввечері забираємо усе молочко з ферми і у сусідки тьоті Валі. Влітку за добу переробляємо до 180 літрів».

Сергій зазначає, що «Забрілендське молоко» –  це не лише справа його родини. Свій внесок роблять  і ті, хто вирощують, випасають і доять худобу,   заготовляють корми для них, ветлікар дядько Антон, люди, які допомагають варити сир і клієнти, які роблять замовлення, тим самим допомагають розвиватися бренду, ставати кращими у плані сервісу і розробляти нові позиції, самі корівки та навіть собака Соболь Чупа Забрілендівна та кіт Йосип Карлітович.

«Забрілендське молоко»  – живий організм, який кожен день живе та витворяє чудеса. Мені завжди допомагає дружина. Моя Надійка дуже серйозно підходить до будь-якої справи, а до «Забрілендського молока» у неї – своя любов, особливо теляткотерапія. Також  вона слідкує за пакуванням сирів: вмикає корисні лекції, вебінари і упаковує сирочки. Ще один надійний помічник –  мій друг Альоша, з яким  дружимо з п’яти років. Радий, що доля нас звела більше 40 років тому  і тепер ми живемо по сусідству, дружимо, співпрацюємо і сподіваюся, що Господь дасть можливість  продовжувати це й надалі.  На сьогоднішній день він дуже якісно навчився варити деякі види сиру, бездоганно відпрацював цілий сезон. Це прекрасна людина без шкідливих звичок із позитивною енергетикою, в гарному настрої. Переконаний, що з якимись дурними помислами ніколи не можна приготовити хороший здоровий продукт, – веде далі Сергій Яблонський. –  На кожній упаковці продукції  «Забрілендське молоко» напис – «Виготовлено з любов’ю». Це не порожні слова! Це така ідеологія нашого виробництва. Якщо  хтось знає мою дружину, то бачив, що у неї скрізь, де тільки можна, сердечка.

 Надія дуже з любов’ю ставиться до людей  і до всього живого. Є традиція освячувати їжу перед тим, як її вживати. Така їжа насичує не лише потреби матеріального тіла, а і задовольняє духовні потреби. І це теж  важливий момент. Виготовляти продукцію обов’язково треба з любов’ю, тому що це така енергія –  енергія любові, яка не має собі рівних. Коли ти готуєш з любов’ю, ти робиш найкраще, на що тільки здатен.

Любов відкриває  найпрекрасніші якості в людині.  Звичайно,  поза іншим ми  – підприємці, нам потрібні кошти для розвитку,  прибуток, але займатися справою без любові немає ніякого сенсу. Це залежить не  від виду діяльності, а від самої людини. Вважаю, що перед тим, як готувати продукт, треба ввійти в певний стан, настрій, потік. У мене є звичка  –   під час готування сиру слухати духовні лекції або собі потихеньку молитися. Подякувати Всевишньому і попросити, щоб Він допоміг зварити такий сирОк, який змінить життя тих, хто його їсть на краще. Це справді допомагає відчути цю любов у серці і, звичайно, якимось чином насичувати продукти цією любов’ю. Я думаю, що люди, які вживають нашу продукцію,  відчувають, що  вона справжня, зроблена з любов’ю. Гасла «Забрілендського молока»  –  «Зроблено з любов’ю», а також «Хай буде мирно й сирно» та «Смачно-муркотячно».

Юлія Демусь

Прогулянка засніженим містом: парк 30-річчя Перемоги у Житомирі (ФОТО)

Місце щасливих людей: спуск до набережної та Бульвар Польський у Житомирі після реконструкції (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Зроблено з любов’ю на Житомирщині: крафтові сири, йогурти і масло від «Забрілендського молока» (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*