Громада про нього мріє, УПЦ ним володіє: доля замку Терещенків у Червоному (ВІДЕО)

Українська Православна Церква володіє замком на Житомирщині, та об’єднана громада хоче за нього поборотись. Мова про маєток родини Терещенків у Червоному, який має понад 150-річну історію. Попри зовнішню занедбаність, замок вабить туристів.

«Дуже сумно на все це дивитись, тим-паче замок з такою багатою історією і просто жалко, що нема хазяїна, який би міг його від реставрувати. Людям би це теж було цікаво, приносило б якусь радість», – розповідає Валерій Пасічник, турист з міста Кременчук.

Два роки тому тут створили жіночий монастир, який не перешкоджає туристам подивитись частину замку. Своїми силами монахи частково замінили вікна, зробили опалення, перекрили дах. Відбудували розвалену стіну. Наголошують: маєтку не захоплювали. Після закриття тут фабрично-заводського училища у кінці 90-их років їх запросили люди.

«Багато мешканців, які переживали за цей пам’ятник архітектури – достояння України і народу – як він руйнується на очах, прийняли рішення передати це під монастир», – каже Архімандрит Гавриїл, духівник монастиря.

«Акт прийому-передачі датовано 30 січня 2001 року, відповідно до якого було передано об’єкт до єпархії УПЦ. Було рішення виконкому у 2002 році про оформлення права власності на даний об’єкт», – розказує голова Червоненської ОТГ Юрій Ящук.

Земля і замок належать УПЦ. Втім, каже селищний голова, після створення громади у Червоному готові співпрацювати з різними міжнародними організаціями для його реставрації. Але головна їхня вимога – об’єкт має належати громаді.

«Є бачення спільне спробувати повернути даний об’єкт у комунальну власність територіальної громади, а саме можливо навіть через судове рішення», – каже Юрій Ящук.

«У нас в планах є виділити декілька кімнат або частину замку для того, щоб тут була організована виставочна кімната, історія, музей.. Ми не проти цього, лише за. Ми категорично проти того, щоб у нас забирали власність, яка законно передана», – коментує Архімандрит  Гавриїл.

Стіни замку Терещенків пам’ятають, як тут панувало світське життя. Про це свідчить театральна зала з оркестровою та суфлерною ямами.

«Тут були художники Рєпін, Жуковський, Нестеров – що робив «мертву петлю», також багато із родини самих Терещенків, співак Шаляпін. Саме в цьому палаці був колись у гостях у Федора Федоровича цар Микола ІІ, який писав у своїх спогадах, що сиділи на терасі, пили чай», – розповідає Тарас Коновалов, студент історичного факультету.

Історики кажуть: є дві версії щодо дати будівництва замку: це або 1821-ий, або 1851-ий рік. Онук засновника роду Артемія Терещенка Федір був останнім власником маєтку. Окрім виробництва цукру він захоплювався літакобудуванням і мав у Червоному авіамайстерню. Місцевим краєзнавцям це засвідчила його правнучка Ваніна.

«Бабуся її це дочка Федора Федоровича Наталія, яка прожила тут лише 5 років. Бо Федір був одружений на Беатрікс. Згодом при розвитку літакобудування у Червоному Федір запросив із Франції льотчицю-випробувальника своїх літаків Любов Галанчикову. І, зі слів родичів, у них закрутився роман», – каже Тетяна Андрійчук, місцевий краєзнавець.

Федір Терещенко був різнобічно розвиненою людиною. Навколо маєтку він створив парк з рідкісними для України деревами і штучними озерами. Все  існує і досі, але у занедбаному стані.

Разом з тим Терещенко полюбляв кінематограф, яким займався одним з перших в Україні.

«Тут був кінопроектор, знімали і тут показували фільми. Є такі дані, що вони з літаків знімали територію Червоного і прилеглих сіл і планували потім з агрономами, де і які культури садити», – каже матушка Соломія, проживає у монастирі.

До 80 % прибутку Терещенки віддавали на розбудову селища, відкрили тут лікарню, школу, церкву. За ініціативи останнього власника маєтку у Червоному є скульптурна композиція «Три грації», зроблена з чавуну.

«Йому сподобався оригінал, який перебуває в Луврі, робота скульптора Жермена Пілона. Він також замовив таку скульптуру, яку розташував у селищі. Ще є копія скульптури у Барселоні», – каже Олена Поліщук, заступник голови ОТГ.

Чи залишаться для майбутнього ці історичні пам’ятки – залежить від спільних дій церковників та місцевої влади.

Нагадаємо, що Проект ESCAPE минулого року відвідав цей замок та зняв цікаве відео про нього.

Будьте першим, хто прокоментував "Громада про нього мріє, УПЦ ним володіє: доля замку Терещенків у Червоному (ВІДЕО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*