Фестиваль хорів вперше пройшов у Бердичеві (ВІДЕО)

Перший фестиваль хорового мистецтва організували у Бердичеві на базі педагогічного коледжу. Кажуть, саме таке виконання зараз набуває популярності серед молоді.

«Молодь сама до цього зараз прагне. Їм уже навіть не цікавий естрадний спів, вони цікавляться автентичним співом, народними піснями. Їм цікаво пізнавати не тільки пісні календарного циклу, але й історичні, колискові, ліричні пісні. Адже все залежить від керівника. Якщо керівник любить народну пісню, любить хорове мистецтво, то він вміє запал цей передати своїм студентам», – розповідає Ольга Яблонська, організатор першого фестивалю хорового мистецтва, викладач хорових дисциплін.

Заняття у хорі для них стали улюбленим захопленням. Таке виконання, кажуть, заворожує душу.

«Інструмент може передати якийсь настрій. Але коли хор виконує якусь композицію – це зовсім інше. Тому що люди передають свій настрій, емоції, це зовсім інше. Саме цей кайф, можна сказати, від того, як звучить весь хор, саме через те мені подобається хорове мистецтво», – говорить Євген Бойко, співає в хорі.

«Звучання хору – це щось неймовірне. Коли звучить уже готовий твір, коли вже всі співають свої партії вірно – це звук, іноді настільки заслуховуєшся, що не звертаєш увагу на все, що відбувається навколо. Просто як в якійсь казці», – каже Богдан Беззубець, співає в хорі.

Темою першого фестивалю стали пісні-колядки. Їх та довільний твір хори виконують на розсуд журі. Серед цьогорічних учасників – колектив з музичної школи, молодіжний церковний хор та дитячий фольклорний ансамбль, хорові класи коледжу, народний студентський хор «Полісся

Олеся Євпак співає у хору «ФормАнта» церковні, народні, зарубіжні пісні на латинській, англійській, російській, польській мовах.

 «Спів – це одна мова, якою може розмовляти весь світ. Спів – це для мене щось особливе, я займаюсь цим абсолютно все життя з задоволенням і буду далі цим займатися, розвиватися в цьому. Це дійсно праця, ми працюємо кожну хвилину, займаємось завжди тільки з новими творами, вони ніколи не повторюються», – говорить Олеся Євпак, співає в хорі.

На фестивалі представлено як народний, так і академічний хори. Це різні напрямки, кажуть організатори. Але шлях подолання художнього виконання твору у всіх нелегкий. Журі вражене, каже – у хорового мистецтва є майбутнє.

«В Європі є оркестри, в нас теж є прекрасні оркестри, але в значній мірі наші музична культура хорова. І от прививати цю культуру молоді, а тим більше майбутнім викладачам – дуже важливо», – говорить Мирон Дацко, композитор, заслужений діяч мистецтв.

Найяскравішим на фестивалі став, на думку журі, виступ церковного хору. У ньому під інструментальну фонограму співають любителі, багато не мають музичної освіти.

«Наша ціль не так задати настрою, як прославити Бога і ми від цього отримуємо задоволення, бо ми прославляємо Господа, ми його любимо і піснями висловлюємо свою любов до нього», – говорить Оксана Грабоус, керівник молодіжного церковного хору церкви Різдва Христового.

Наступного року межі фестивалю планують розширити, щоб влаштувати батли по силі рівних хорів з різних міст.

Будьте першим, хто прокоментував "Фестиваль хорів вперше пройшов у Бердичеві (ВІДЕО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*