Ринки, дитячі садочки і школи: у Бердичеві обговорили плани і варіанти їх відкриття (ВІДЕО)

Ринки у Бердичеві можуть запрацювати. Але не завтра і не всі. Про це повідомив керівник Бердичівського відділу Держпродспоживслужби Валерій Биков. Відновити роботу ринки можуть за певних умов.

«Є 9 пунктів Постанови уряду, які мають бути виконані, щоб розпочати роботу агропромислових ринків. Зокрема – ринки мають бути офіційними, з державною реєстрацією. У Бердичеві наявні 4 ринки, у 3 є така реєстрація ще з 2010 року, вони внесені до реєстру. Мова про кооперативний ринок, Центральний міський тобто, «Червона гора» і ринок «Привокзальний», – повідомив він. «Північний» ринок реєстрації не має, тому говорити про його роботу не можна.

Серед інших вимог, розповів Валерій Биков, – наявність на території ринків охорони, служби, що контролюватиме порядок на ринках в денний час. Але жоден ринок у Бердичеві, з його слів, такої охорони не має. Ще один пункт вимог до роботи – наявність пристроїв для дистанційного вимірювання температури, – проведення температурного скрінінгу як відвідувачів, так і продавців.

«Наступний пункт – необхідно забезпечити дотримання відвідувачами ринку дистанції з розрахунку 1 людина на 10 метрів квадратних площі. Ще має бути відстань між торгуючими не менше 3 метрів. Між покупцем і продавцем має бути захисний екран. Також обов’язково мають бути засоби захисту в обох сторін. Без них на ринку знаходитись не можна. На територіях ринку на кожному вході має бути санітайзер для обробки рук, мають проводитись заходи дезінфекції робочих поверхонь кожні 3 години; це і дверні ручки, двері, підлога. Загальний санітарний стан ринку має відповідати санітарним вимогам. Тобто має бути протічна вода, ринки мають бути каналізовані, мають бути туалети з наявними засобами гігієни», – говорить керівник Бердичівського відділу Держпродспоживслужби.

Разом з тим, каже він, кожного дня Держпродспоживслужба має здійснювати позапланові перевірки ринків. Два працівники повний робочий день ринку мають бути присутні на ринку і слідкувати за виконанням усіх вимог Постанови кабміну. У разі виявлених порушень ставиться питання про те, що ринок не відповідає вимогам і торгівля тут буде припинена.

Враховуючи усе це говорити про те, що відзавтра у Бердичеві готові відкрити ринки, чоловік не готовий. Заборона стосується і стихійної торгівлі, зокрема і довкола ринків. Але можливість відкриття ринків у Бердичеві розглядається.

«Як тільки наші ринки будуть відповідати вимогам, тоді можна ставити питання про відкриття. Ми щодня перевірятимемо ринки на відповідність вимогам Постанови кабміну. Але остаточне рішення про відкриття ринків наша структура не приймає. А хто буде приймати – я не можу сказати. У Постанові не вказано, що Держпродспоживслужба надає дозвіл чи заборону», – каже Валерій Биков.

Микола Адамчук, директор Бердичівського Центрального кооперативного ринку, каже: щоб почати працювати відповідно вимог, треба великі кошти, яких поки немає.

«Ми займаємось тим, чого немає. Думаю, до 11 числа будемо старатись будь-якими способами ринок відкрити. Як би там не було, бо людям треба виживати. Щодня чоловік з 50 «беруть за горло»: коли буде відкрито? Ми будемо старатись зробити все можливе, щоб можна було запустити продовольчу і промислову групу», – коментує він.

Його колеги теж бажають і хочуть, аби запрацювали і їхні ринки. Але на 100 % ще ніхто не готовий до цього.

Окрім ринків у Бердичеві на перспективу розглядається можливість відкриття дитячих садочків. Про це зазначила заступник міського голови Бердичева Валентина Адаменко. Вивчатимуть всі «за» і «проти», зокрема і у соцмережах. Сімейні лікарі обов’язково мають надавати довідки про стан здоров’я дітям і персоналу. Але по останнім поки є проблеми, бо відомо, що серед працівників ДНЗ Бердичева є контактні особи хворих на короновірус. Щодо шкіл, зазначила вона, то у місті пропонується залучити до навчання тільки випускників, які повинні здати державну підсумкову атестацію. Але постає ряд питань, бо треба дотримуватись норми 2 метри один від одного, організувати збільшення кількості шкіл для проведення ЗНО, а людей, які допоможуть його провести, теж потрібно кількісно збільшити. Це все понесе за собою неминучі додаткові витрати з міського бюджету. Та як остаточно вирішать питання роботи дитячих садків і шкіл – дізнаємось згодом.

Будьте першим, хто прокоментував "Ринки, дитячі садочки і школи: у Бердичеві обговорили плани і варіанти їх відкриття (ВІДЕО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*