Старі & нові: у Житомирській міськраді досвідчені депутати опікуються «молодими»

17 грудня відбулося друге сесійне засідання новообраної Житомирської міської ради. Депутати вже встигли організуватися у фракції, почали працювати в комісіях й навіть детально вивчати бюджет на 2021 рік. Нагадуємо, що у новій каденції ЖМР залишилось 14 «старих». Загалом у міськраді 42 депутати. 

Про те, чи вдається депутатам орієнтуватись в новому для себе оточенні й приймати вивірені рішення, як вони співпрацюють зі своїми досвідченішими колегами, дізнавались журналісти Times.ZT.

 

«Працювати депутатом непросто, особливо в кінці року, коли багато що треба встигнути. Багато матеріалів та нового треба вивчати. Добре, що Сергій Сухомлин дав можливість з усім розібратись, бо спочатку хотів бюджетну сесію призначити дуже швидко. Це дало можливість провести засідання комісій й розібрати багато інформації. Не було ще таких супер-важких рішень, коли можна відчути радості або навпаки тяготи роботи в комісіях, але вже зараз відчутно й видно, що стара каденція депутатів, яка увійшла й до нової, швидше розглядають питання, краще в них орієнтуються. Навчання для нових депутатів безумовно потрібне. Міський голова сказав, що воно буде на початку наступного року. Але особисто я не відчуваю нестачі навичок, тому що я політично активний ще з 2012 року. Захищаю дисертацію з державного управління, тому мені добре знайома вся структура, механізми й процеси. З фракцією у нас повне розуміння й відчувається підтримка. На жаль, у нас зараз мінус один депутат, але ми збираємося й приймаємо колегіальні рішення, з погодженою позицією. Стосовно інших фракцій, я не можу однозначно сказати, бо голова нашої фракції на погоджувальній раді озвучує нашу колегіальну позицію», — поділився депутат від політсили «Слуга народу» Олексій Харченко.

 

 

«Які труднощі можуть виникати, як ми тільки два засідання провели? Ми в комісіях почали працювати. Нові депутати мають дуже багато енергії, допитливі та хочуть дуже багато знати», — сказав представник політики «ОПЗЖ» Василь Кучик. 

«Ні, труднощів у роботі з новими депутатами не виникає. Навпаки, „свіжа кров“ дозволяє розглянути проблеми чи якесь питання під іншим кутом зору, на те, що можливо раніше не звертав увагу. Від себе новообраним депутатам я бажаю трохи більше часу приділити важливим питанням, вникнути в суть, механізми прийняття рішень і самих рішень, хто з ними не знайомий. І це допоможе. Ми, як колеги у яких вже є досвід, зможемо порадити в тому чи іншому питанні», — зазначив Василь Шевчук, який у міськраді представляє «Пропозицію».

«Бути депутатом у міській раді — це новий досвід, тому що раніше я була у Новоград-Волинській районній раді. Це були інші питання й зовсім інша робота. Тут більш насичено, більше часу приділяю. Двічі на тиждень у нас профільні комісії, також погоджувальна рада. Зараз почала вивчати ретельно бюджет — є дуже багато запитань. Я намагаюсь бути корисною, цікавитися. Дуже багато чую того, чого я раніше не знала. З’являється розуміння тих зобов’язань, які були взяті раніше, їх треба виконувати. Сьогодні, наприклад, говорили про питання додаткового виділення грошей на існування й функціонування комунальних підприємств, таких як водоканал та теплокомуненерго, тощо. Тобто робляться реконструкції, які треба обслуговувати. Те, що мені подобається і зараз можу констатувати, що немає політичних гасел, а є співпраця на інтереси житомирян і нашого міста. Я дуже сподіваюся, що це і надалі буде так, що це не просто перше враження. Забуваємо про флажки, про політичні гасла, а все ж таки працюємо на розвиток нашого міста», — сказала депутатка від «Батьківщини» Олена Розенблат.

«Ні, у мене труднощів не виникає. Зрозуміло, я вперше в політиці, але я над цим працюю. Постійно працюємо на комісіях, вивчаю законодавство. Порад я особливо не потребую, а от навчання нових депутатів для роботи в міській раді — це актуально на сьогоднішній день. Тому що змінюється законодавство, змінюються підходи. Треба не настановча пристройка зверху, а надбання на місцевому рівні. Вчитися протягом усього життя — це концепція XXI століття», — поділилася депутатка від ПП «Слуга народу» Лідія Чередніченко. 

«Мені завжди комфортно працювати з тими, кого обрали люди. Зрозуміло, що є депутати, які в перший раз тут і для них багато речей незрозумілі. Але це не проблема, все приходить з часом. Ніхто не народився одразу депутатом. Я сподіваюся на їхню плідну роботу та результати. Я вже неодноразово пропонувала, щоб міська рада найперше провела навчання для депутатів. Так було завжди на початку кожної нової каденції, тому що дуже багато специфічних питань, з якими людина в звичайному житті ніколи не стикалася. Чула вже й від оргвідділу, й від секретаря, що вони готові провести такі навчання. Це навіть не стільки для законодавчих актів, депутат має вивчати питання й цим займатися. Стоїть питання про прості речі, щоб депутат знав, куди в міській раді він може звернутися, де отримати консультацію та допомогу. Насправді тут є люди, які завжди готові допомогти й підказати», — поділилась депутатка політ партії «Сила і честь» Любов Цимбалюк.

«Особисто в мене, як і в департаменту, немає ніяких труднощів працюючи з новими депутатами, — поділилася особистими враженнями директорка департаменту соціального розвитку Житомирської міськради Вікторія Краснопір. — Ми вже почали роботу з депутатськими комісіями щодо розгляду нашої комплексної міської програми захисту населення на 2021-25 роки. Нові депутати розуміють, що ми є обличчям відношення влади до людей. Звичайно ми підтримуємо нових депутатів. Ми роз’яснюємо, показуємо та консультуємо, коли це потрібно. Особисто я вважаю, що тільки поєднання депутатських ініціатив, ідей та якісної роботи виконавчих органів може дати результат. Ми пропонуємо, депутати голосують, схвалюють, уточнюють, погоджуються або ні. В цьому народжується конструктив, а ми його якісно виконуємо».

Будьте першим, хто прокоментував "Старі & нові: у Житомирській міськраді досвідчені депутати опікуються «молодими»"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*