Житомирська організація Дім ветеранів розповіла про свої здобутки та борги

Рік тому, у грудні 2018 року, в Житомирі почав функціонувати Дім ветеранів. На той час це була перша в України організація, яка почала систематично надавати допомогу не лише учасникам АТО/ООС, а й дружинам, дітям та матерям військових. Організація не отримує жодної матеріальної допомоги від держави. Проєкти, масові заходи, тренінги, курси реабілітацій та інше фінансує Британський уряд, проте борг за комунальні послуги Дому ветеранів вже досягнув 36 тис грн.

Сьогодні, 3 січня, у Житомирській міській раді про це розповіли під час річного звіту Дому ветеранів.

«Зараз такий будинок також функціонує в Миколаєві та Одесі, а в Рівному будівництво приміщення для Дому ветеранів ще триває. Ми працюємо в декількох напрямках, зокрема з бійцями, які приїжджають на реабілітацію із зони воєнних дій. На фронті допомагаємо підрозділам розвідки та снайперам, а також сім’ям, які живуть на лінії розмежування під обстрілами. Опікуємось і дітьми-сиротами учасників АТО, та дітьми, татусі яких загинули на цій війні» — розповіла координаторка Дому ветеранів Юлія Толмачова.

Вона також зазначила, що на лінії розмежування, сімей, які потребують допомоги і яким опікується Дім ветерана, є 14. Організація знаходить місця в Житомирі, куди можна евакуювати такі сім’ї, постачає одяг, взуття та їжу. 

«На 1 вересня 2019 року ми повністю зібрали до школи діток з 28 сімей. Проте трапилась і така родина, де довелось позбавити матір семи дітей батьківських прав, аби допомогти малюкам, адже жінка надто зловживала алкоголем» — доповнила координаторка.

Для снайперів за рік функціонування житомирський Дім ветеранів разом із благодійною допомогою зміг доставити 12 джипів, 4 снайперських гвинтівки, 28 прицілів на ДШК й БКМ та 10 квадрокоптерів.

Для 10 маленьких житомирян було також організовано поїздку в найбільший парк розваг у Бенілюксі Ефтелінг «Казка», екскурсійні поїздки до Німеччини, Бельгії та навіть у парк розваг Disneyland.

Завдяки фінансуванню Литовських партнерів була організована програма «Щасливе літо» і 12 дітей-сиріт та напів сиріт із багатьох куточків України поїхали на Балтійське море. 

«Ми не виписуємо медикаменти для психологічно потерпілих, але проводимо безкоштовні курси та розмовляємо з сім’ями атовців і самими військовими. За цей рік нам вдалося відговорити від самогубства трьох чоловіків. Один з них просто зневірився в медичній допомозі, яка була йому вкрай потрібною. Боєць мусив зібрати нескінченну пачку документів, а сил на це вже геть не було» — розповіла психолог Дому ветеранів у Житомирі Наталія Харитонова.

Безкоштовну правову допомогу та юридичні консультації для житомирян, родини яких постраждали від участі АТО/ООС, надає юрист та адвокат Дому ветеранів Сергій Дубок. 

Він розповів, що з 2014 по 2017 рік проходив військову службу в армії, тому «побувавши у цій шкурі» консультує стосовно грошового забезпечення після служби, пакетів документів та пільг, та як їх можуть отримувати постраждалі та їх родичі.

За 2019 рік він надав 160 особистих консультацій, а зараз веде ще 9 безкоштовних судових справ.

У Житомирі приміщення Дому ветеранів немає центрального опалення, тому користуються електричним. Фінансування від уряду Британії спрямовується лише виключно на реабілітаційні заходи, тому за рік функціонування у Дому борг за користування комунальними послугами (електроенергія та водопостачання) склав 36 тис грн. Організація зверталась до Житомирської обласної адміністрації, проте з її головою — Віталієм Бунечком це були лише усні домовленості. Тому й коштів на оплату комуналки ніхто не отримав. Тепер Дім ветеранів планує подати офіційне звернення до Житомирської обласної ради, адже борги щомісяця зростають.

Будьте першим, хто прокоментував "Житомирська організація Дім ветеранів розповіла про свої здобутки та борги"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*